Cehia susţine că declaraţia privind caracterul defensiv al operaţiunii din Gaza a fost o eroare

Ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, a recunoscut duminică, la Praga, o "gravă eroare" a unui purtător de cuvânt al preşedinţiei cehe a Uniunii Europene, care calificase sâmbătă drept "defensivă" operaţiunea terestră a Israelului în fâşia Gaza.

21 afișări
Imaginea articolului Cehia susţine că declaraţia privind caracterul defensiv al operaţiunii din Gaza a fost o eroare

Ministrul ceh de Externe, Karel Schwartzenberg (Imagine: Mediafax Foto)

"A fost greşeala sa personală. Din nefericire, a fost o eroare foarte gravă", a declarat Schwarzenberg, într-o dezbatere difuzată de televiziunea publică CT 1.

Jiri Frantisek Potuznik, purtător de cuvânt al premierului ceh Mirek Topolanek pentru preşedinţia Uniunii Europene, a calificat operaţiunea Israelului "mai mult defensivă decât ofensivă".

"Este vorba despre trecerea frontierei în Gaza, nu este vorba despre violenţă, nu sunt victime, aşteptăm informaţii suplimentare şi vrem mai multe detalii", declarase el.

Sâmbătă seară, ministrul ceh de Externe a apreciat, în numele preşedinţiei cehe a UE, că Israelul nu are dreptul de a iniţia acţiuni militare care "afectează în principal civilii".

"Singura declaraţie valabilă a preşedinţiei (UE) este cea publicată de ministrul de Externe. (Prima) declaraţie care a fost făcută ieri este o neînţelegere", a subliniat Schwarzenberg duminică.

Ministrul a precizat totuşi că "Cehia nu are de ce să îşi ceară scuze".

"Este vorba despre o eroare personală, se întâmplă tuturor, mi s-a întâmplat şi mie când eram tânăr", a explicat el.

"Purtătorul de cuvânt şi-a asumat-o, ceea ce este corect. Punct", a conchis el.

Citeşte şi:

Ministrul ceh de Externe critică operaţiunea israeliană din Fâşia Gaza

Trupele israeliene au intrat în Fâşia Gaza

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici