Cei cinci suspecţi în cazul asasinării lui Boris Nemţov au fost inculpaţi pentru "omor la comandă"

Cei cinci suspecţi arestaţi în cazul asasinării, la sfârşitul lui februarie, a opozantului rus Boris Nemţov au fost inculpaţi pentru "omor la comandă", a anunţat marţi o instanţă din Moscova, relatează AFP, în pagina electronică.

612 afișări
Imaginea articolului Cei cinci suspecţi în cazul asasinării lui Boris Nemţov au fost inculpaţi pentru "omor la comandă"

Cei cinci suspecţi în cazul asasinării lui Boris Nemţov au fost inculpaţi pentru "omor la comandă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Instanţa a precizat, într-un comunicat, că suspecţii, originari din Caucazul de Nord, au fost acuzaţi de omor la comandă cu scopul de a se îmbogăţi.

Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani.

Cinci ceceni - Ramzan Bahaiev, Tamerlan Eskerhanov, Şagit Gubaşev, Anzor Gubaşev şi Zaur Dadaiev - au fost reţinuţi de autorităţile ruse sub suspiciunea de implicare în asasinarea lui Boris Nemţov. Dadaiev şi-a recunoscut iniţial implicarea în această crimă, după care şi-a retras mărturia, afirmând că a fost făcută sub ameninţare.

Putin a condamnat public asasinatul şi a promis că cei vinovaţi vor fi aduşi în faţa justiţiei.

Pe de altă parte, anchetatorii ruşi au precizat că au identificat persoana care i-a dat arme, un vehicul şi bani presupusului autor al asasinatului, a anunţat cotidianul rus Kommersant în ediţia de luni, citând surse apropiate anchetei.

Conform cotidianului, noul suspect, identificat doar cu numele Ruslik, le-a livrat o armă şi o maşină celor implicaţi în asasinarea lui Nemţov. El le-a promis de asemenea cinci milioane de ruble (aproximativ 85.200 de dolari).

Cotidianul precizează că Ruslik ar fi comandat şi organizat asasinatul. Comitetul rus de anchetă nu dă publicităţii identitatea lui Ruslik, iar acesta nu este inclus pe lista cu persoane date în urmărire, deoarece numai Zaur Dadaiev i-a menţionat numele.

În schimb, opoziţia din Rusia acuză Kremlinul de asasinarea lui Nemţov, care se pregătea să publice un raport privind implicarea trupelor ruse în conflictul din Ucraina.

Opoziţia rusă a anunţat că va publica în curând raportul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici