Cei doi români de pe nava St James Park sunt în stare bună şi vor reveni curând în ţară

MAE a anunţat că cei doi români aflaţi la bordul navei St. James Park, eliberată vineri, se află în stare bună, în siguranţă, şi urmează să revină în România în cel mai scut timp.

55 afișări
Imaginea articolului Cei doi români de pe nava St James Park sunt în stare bună şi vor reveni curând în ţară

MAE: Cei doi români de pe nava St James Park sunt în stare bună şi vor reveni curând în ţară (Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Ministerul Afacerilor Externe a difuzat, vineri, un comunicat prin care a anunţat eliberarea de către piraţii somalezi a navei britanice "St. James Park" , care are doi cetăţeni români ca membri ai echipajului.

"Întregul echipaj, inclusiv cei doi cetăţeni români, se află în siguranţă, în stare bună, urmând ca în cel mai scurt timp să se întoarcă acasă. Familiile celor răpiţi au fost anunţate despre eliberare de către firma proprietară a navei, precum şi de Ministerul Afacerilor Externe", a precizat MAE.

Ministerul spune că eliberarea navei St. James Park, sechestrată pe data de 28 decembrie, a fost posibilă în urma negocierilor purtate de către firma proprietară a navei şi a eforturilor autorităţilor abilitate.

Ministerul Afacerilor Externe a demarat procedurile specifice în situaţiile de sechestrare, imediat după ce a fost informat despre răpire de către compania navală britanică proprietară a navei. Conform procedurilor în vigoare, negocierile au fost purtate direct între proprietarii navei şi răpitori. Atât autorităţile, cât şi firma proprietară a navei au păstrat discreţie asupra negocierilor, orice mediatizare punând în pericol rezultatul acestora, inclusiv viaţa celor răpiţi.

Ambasada României la Londra a monitorizat cazul. Autorităţile române au păstrat legătura cu familiile cetăţenilor români şi cu firma proprietară a navei. De asemenea, Ambasada României la Londra a avut o comunicare permanentă cu celula de criză formată în cadrul companiei proprietară a navei, care s-a ocupat de negocieri, precum şi cu autorităţile britanice.

MAE a precizat în comunicat că doreşte să mulţumească în mod special familiilor celor doi cetăţeni români, care au manifestat răbdare şi încredere în demersurile negociatorilor, fără a ceda presiunilor exercitate de răpitori, inclusiv prin intermediul mesajelor publice contradictorii. Totodată, MAE a adresat mulţumiri mass-media pentru reţinerea de care a dat dovadă în tratarea acestui caz, anulând de facto eforturile de publicitate ale răpitorilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici