Cei peste 200 de pescari blocaţi pe gheaţa în derivă pe Marea Baltică au fost salvaţi

Peste 200 de pescari, blocaţi vineri în Letonia pe două blocuri de gheaţă în derivă pe Marea Baltică, au fost cu toţii salvaţi, a declarat Viktorija Sembele, purtătoare de cuvânt a pompierilor.

202 afișări
Imaginea articolului Cei peste 200 de pescari blocaţi pe gheaţa în derivă pe Marea Baltică au fost salvaţi

Cei peste 200 de pescari blocaţi pe gheaţa în derivă pe Marea Baltică au fost salvaţi

Într-o primă fază, agenţia de presă baltică BNS a vorbit despre 500 de persoane blocate.

"Operaţiunea de salvare s-a încheiat cu succes în jurul orei 16:00, cu recuperarea a 180 de persoane care se aflau pe gheaţa în derivă în apropiere de Vakarbulli, şi alte 43 în largul Majori" (nord), a declarat pentru AFP Sembele.

Vakarbulli se află la nord de Riga şi Majori se află la 20 de kilometri mai departe către vest, aproape de staţiunea balneară Jurmala.

Ministrul leton al Afacerilor Externe Edgars Rinkeviks a felicitat serviciile de salvare şi armata prin intermediul Facebook pentru "nivelul ridicat de profesionalism" în realizarea operaţiunilor.

Pompierii letoni au lansat marţi un apel la vigilenţă către persoanele care intenţionează să se aventureze pe gheaţă în timpul vacanţei de Paşti.

"Soarele face gheaţa să se crape rapid. A sta pe gheaţă este astfel periculos", au avertizat pompierii.

Pescuitul la copcă este una dintre activităţile de timp liber preferate în ţările baltice. În fiecare iarnă, mai mulţi pescari mor înecaţi în apele îngheţate ale mării Baltice şi zeci sunt salvaţi după ce gheaţa s-a crăpat sunt picioarele lor.

La mijlocul lunii februarie, peste 6.000 de estonieni s-au adunat pe lacul Viljandi acoperit de o pătură de gheaţă de 30 de centimetri grosime în sudul ţării, pentru a participa la un concurs de pescuit la copcă, "una dintre cele mai mari competiţii de pescuit din lume", conform arbitrului concursului, Martin Meier.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici