Cel mai bogat om din Serbia a fost inculpat pentru deturnarea a peste 150 de milioane de euro

Cel mai bogat om din Serbia, Miroslav Miskovici, şi 11 dintre asociaţii săi au fost inculpaţi joi pentru deturnarea a peste 153,1 milioane de euro prin abuz de putere şi evaziune fiscală, a anunţat procuratura din această ţară.

230 afișări
Imaginea articolului Cel mai bogat om din Serbia a fost inculpat pentru deturnarea a peste 150 de milioane de euro

Miroslav Miskovici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele 12 persoane au fost puse sub acuzare pentru deturnare de fonduri în timpul privatizării mai multor companii cu activităţi de construcţie de drumuri, precum şi pentru o evaziune fiscală de 4,2 milioane de euro, a declarat procurorul Miljko Radisavljevic, citat de agenţia sârbă de presă Tanjug.

Miskovici, în vârstă de 67 de ani, este reţinut încă din luna decembrie împreună cu fiul său Marko, inculpat la rândul său.

Dacă va fi găsit vinovat, Miskovic riscă o condamnare de până la 10 ani de închisoare.

Miliardarul a fost arestat în cadrul unei campanii a autorităţilor sârbe împotriva corupţiei, una dintre condiţiile principale impuse de Uniunea Europeană pentru integrarea la termen a Serbiei în UE.

Guvernul naţionalist venit la putere în Serbia în urmă cu un an s-a angajat să ducă o luptă "fără cruţare" împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Preşedinte al grupului Delta Holding, Miskovici şi-a construit averea de mai multe miliarde de euro ca apropiat al regimului Slobodan Milosevici, fostul om-forte al Serbiei, în timpul perioadei de sancţiuni internaţionale impuse ţării pentru rolul jucat în războaiele din Croaţia, Bosnia şi Kosovo, din anii ’90.

Afacerile sale sunt în domeniul producţiei de alimente, imobiliar, comerţul cu amănuntul şi asigurări.

În 2011, grupul belgian Delhaize, proprietarul Mega Image, a cumpărat de la Delta Holding cel mai mare retailer de alimente din Serbia pentru 930 milioane euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici