Cel puţin 17 reporteri au murit în luptele din Orientul Mijlociu începând cu luna octombrie

Cel puţin 17 jurnalişti au murit în timp ce acopereau luptele din Orientul Mijlociu de la începutul lunii octombrie, cei mai mulţi dintre ei în Gaza, arată Reporteri fără frontiere, citat de dpa.

92 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 17 reporteri au murit în luptele din Orientul Mijlociu începând cu luna octombrie

La nivel mondial, 45 de profesionişti din domeniul mass-media au fost ucişi în timpul muncii, a declarat Reporteri fără frontiere (RSF) în bilanţul său anual al libertăţii presei, publicat joi.

Acesta este cel mai mic număr din 2002, când au fost înregistrate 33 de decese. „Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să ascundă faptul că jurnaliştii plătesc un preţ ridicat pentru reportajele lor în fiecare război", a declarat grupul.

În 2022, 61 de reporteri şi alţi angajaţi media au murit în întreaga lume.

Reporteri fără frontiere a vorbit despre un „număr şocant de mare" în Gaza. Cel puţin 17 reporteri au fost ucişi din 7 octombrie, dintre care 13 în Fâşia Gaza, unul în Israel şi trei în Liban.

„Acest fapt ridică la 23 numărul total de jurnalişti ucişi în zone de război în acest an, faţă de 20 anul trecut", se arată în raportul RSF.

De asemenea, profesioniştii din mass-media şi-au pierdut viaţa în timp ce relatau despre conflicte armate în ţările africane Camerun, Mali şi Sudan, precum şi în Siria şi Ucraina, potrivit cifrelor.

„Scăderea deceselor poate fi explicată în parte şi pentru anumite regiuni printr-o îmbunătăţire a siguranţei profesioniştilor din mass-media", a declarat RSF. „Aceştia sunt acum, în general, mai bine pregătiţi şi echipaţi pentru a lucra în conflicte armate".

„În unele regiuni, au fost create cadre juridice care garantează mai bine siguranţa lor. Cu toate acestea, în alte părţi, autocenzura în faţa riscurilor crescute poate fi, de asemenea, responsabilă pentru numărul mai mic de atacuri şi agresiuni", a mai spus RSF.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici