Cel puţin trei persoane care locuiesc în apropierea centralei nucleare Fukushima au fost iradiate

Cel puţin trei japonezi care locuiesc într-un oraş situat în apropierea centralei nucleare afectate de o explozie au fost expuşi radiaţiilor, a anunţat presa sâmbătă, pe fondul temerii privind o scurgere radioactivă majoră provocată de cutremurul produs în nord-estul ţării.

70 afișări
Imaginea articolului Cel puţin trei persoane care locuiesc în apropierea centralei nucleare Fukushima au fost iradiate

Cel puţin trei persoane care locuiesc în apropierea centralei nucleare Fukushima au fost iradiate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste trei persoane făceau parte dintr-un grup de circa 90 de pacienţi internaţi într-un spital din oraşul Futaba-machi şi au fost alese la întâmplare de medici pentru a fi supuse unor teste după incidentul nuclear, a anunţat televiziunea publică NHK.

Medicii au descoperit că toţi trei au fost iradiaţi, au declarat NHK şi agenţia Jiji, citând guvernul local din Fukushima.

Pacienţii au aşteptat echipele de salvare într-o şcoală în care fuseseră transferaţi apoi cu elicopterul, în momentul în care o explozie s-a produs în centrala nucleară Fukushima Nr.1.

Aceste trei persoane, a căror vârstă nu este cunoscută, vor fi supuse unui procedeu special pentru decontaminare radioactivă, dar starea lor de sănătate nu prezintă nimic anormal, a afirmat NHK.

O explozie s-a produs sâmbătă la centrala Fukushima Nr.1, provocând prăbuşirea parţială a clădirii care adăposteşte reactorul numărul unu.

Autorităţile le-au ordonat locuitorilor să evacueze zona pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei.

Guvernul a afirmat sâmbătă seara că incinta reactorului nu a suferit pagube şi a cerut populaţiei să îşi păstreze calmul.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, a adăugat că nivelul radiaţiilor de la faţa locului "mai degrabă a scăzut" după explozie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici