Cele mai mari firme din lume produc pagube mediului de 2,2 trilioane de dolari

Costurile legate de poluare şi alte pagube produse mediului, cauzate de cele mai mari 3.000 de companii din lume, se ridică la 2,2 trilioane de dolari şi ar acoperi peste o treime din profiturile lor, dacă ar trebui să le plătească, arată un raport al ONU, relatează The Guardian în ediţia online.

251 afișări
Imaginea articolului Cele mai mari firme din lume produc pagube mediului de 2,2 trilioane de dolari

Cele mai mari firme din lume produc pagube mediului de 2,2 trilioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest raport, care nu a fost încă publicat, apare în contextul în care creşte îngrijorarea că nimeni nu este pus să plătească pentru utilizarea, epuizarea şi pagubele asupra mediului, care iau amploarea unei crize de proporţii sub forma poluării şi dispariţiei rapide a izvoarelor de apă potabilă, crescătoriilor de peşti şi solurilor fertile.

În faţa unor schimbări care vor avea efecte profunde, nu doar asupra profiturilor companiilor, ci şi asupra clienţilor lor, fondurilor de pensie şi altor investitori, iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite intitulată Principiile ONU pentru Investiţii Responsabile şi Programul ONU pentru Mediu au cerut un raport asupra activităţilor celor mai mari 3.000 de companii publice din lume.

Studiul, care a fost realizat de compania de consultanţă Trucost cu sediul la Londra, şi care urmează să fie publicat la vară, a estimat că valoarea pagubelor asupra mediului în 2008 a fost de 2,2 trilioane de dolari, o valoare mai mare decât suma tuturor economiilor naţionale, mai puţin a şapte ţări, din întreaga lume în acel an. Această sumă reprezintă aproximativ 6-7 procente din totalul cifrei de afaceri a acestor companii sau o treime din profiturile lor.

Cea mai mare pondere în valoarea acestei estimări de 2,2 trilioane de dolari, reprezentând jumătate din aceasta, o deţin emisiile de gaze cu efect de seră, care sunt considerate principala cauză a modificărilor climatice. Alte "costuri" majore sunt poluări locale ale atmosferei şi pagubele produse de utilizarea excesivă şi poluarea apei potabile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici