Centralele nucleare japoneze: documente falsificate şi instrumente defecte

"What the hell is going on?", intrebarea suparată a premierului japonez care se declara nemulţumit marţi de modul în care Tokyo Electric Power Company gestionează criza de la Centrala nucleară Fukushima devine cu atât mai justificată miercuri, după explozii, incendii, dar şi dezvăluirile apărute la Wikileaks privind securitatea nucleară.

67 afișări
Imaginea articolului Centralele nucleare japoneze: documente falsificate şi instrumente defecte

Centralele nucleare japoneze: documente falsificate şi instrumente defecte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urmă cu doi ani un oficial american se declara, conform unor documente publicate de Wikileaks şi preluate de Guardian, "dezamăgit" de prestaţia lui Tomihiro Taniguchi de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), dar şi de practicile japoneze în materie de securitate nucleară: "Tomihiro Taniguchi a fost un manager slab, mai ales în privinţa practicilor de siguranţă nucleară japoneze, fiind o dezamăgire pentru Statele Unite pentru modul în care a tratat Oficiul pentru Securitatea Nucleară".

Taniguchi deţinuse anterior funcţia de director al instituţiei care monitoriza siguranţa centralelor dupa cutremure, iar în 2001 devenise director adjunct al Departamentului pentru Siguranţă şi Securitate din cadrul AIEA. Taniguchi a demisionat după ce un alt japonez, Yukiya Amano, a devenit director general al AIEA în septembrie 2009. Înainte de a demisiona, Taniguchi declara în 2008 că membrii comunităţii internaţionale ar trebui să se concentreze mai mult pe siguranţa centralelor nucleare, conform unui alt document diplomatic dezvăluit de WikiLeaks.

Citeşte mai multe despre centralele nucleare japoneze pe www.businessmagazin.ro

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici