Noul coronavirus nu îşi are originea în piaţa de fructe de mare din Wuhan, potrivit unor cercetători chinezi

  • O echipă de cerccetători chinezi a descoperit că noul coronavirus nu îşi are originea în piaţa de fructe de mare din Wuhan
  • Piaţa aglomerată de fructe de mare a favorizat, însă, răspândirea rapidă a coronavirusului
  • Cercetătorii susţin că primele persoane ar fi putut fi infectate cu noul coronavirus la finele lunii noiembrie
18552 afișări
Imaginea articolului Noul coronavirus nu îşi are originea în piaţa de fructe de mare din Wuhan, potrivit unor cercetători chinezi

Foto: Profimedia

Cercetătorii chinezi au analizat datele genomurilor a 93 de probe din noul coronavirus, iar rezultatele arată că acesta a ajuns în Wuhan din altă parte. Piaţa aglomerată a fost, însă, locul care a făcut ca virusul să se extindă în tot oraşul, scrie South China Morning Post.

Noul coronavirus care a ucis până acum peste 2.400 de oameni nu îşi are originea în piaţă de fructe de mare din centrul oraşului Wuhan, aşa cum s-a crezut până acum, arată un nou studiu realizat de o echipă de oameni de ştiinţă chinezi.

COVID-19, aşa cum a fost numit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a fost în schimb importat din altă parte, au declarat cercetătorii de la Grădina Botanică Tropicală Xishuangbanna din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe şi a Institutului Chinez de Cercetări Cerebrale.

Echipa, condusă de dr. Yu Wenbin, a secvenţiat datele genomice a 93 de probe de coronavirus, obţinute din 12 ţări, în încercarea de a urmări sursa infecţiei şi de a înţelege modul în care se răspândeşte.

Ceea ce au descoperit a fost că, în timp ce virusul s-a răspândit rapid în piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan, au existat de fapt două faze de infectare a populaţiei în 8 decembrie şi 6 ianuarie.

Potrivit studiului, care a fost publicat pe site-ul institutului, coronavirusul a fost introdus din afară, dar piaţa extrem de aglomerată „a sporit apoi infectarea şi a răspândit-o în întregul oraş la începutul lunii decembrie 2019”.

Autorităţile de sănătate chineze şi OMS au spus că primul pacient cunoscut cu simptome a apărut pe 8 decembrie şi majoritatea cazurilor ulterioare au avut legături cu piaţa de fructe de mare, care a fost închisă la 1 ianuarie.

Cercetătorii mai spun că din genomul virusului se vede că acesta este posibil să fi început să se răspândească de la o persoană la alta la începutul lunii decembrie sau chiar la sfârşitul lunii noiembrie.

Oamenii de ştiinţă au mai spus că, deşi Centrul Naţional pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China a emis o avertizare de urgenţă de nivel 2 cu privire la noul coronavirus, pe 6 ianuarie, informaţiile nu au fost distribuite pe scară largă.

„Dacă avertismentul ar fi atras mai multă atenţie, numărul cazurilor atât la nivel naţional, cât şi la nivel global ar fi fost redus”, au concluzionat cercetătorii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici