Cercetătorii au descoperit şase noi coronavirusuri în lilieci

SARS-CoV-2, noul coronavirus care a dus la pandemia de COVID-19, îşi poate avea originea la mamifere, probabil lilieci sau pangolini, având în vedere că structura sa moleculară seamănă îndeaproape cu a altor virusuri găsite la aceste animale.

5537 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii au descoperit şase noi coronavirusuri în lilieci

Cercetătorii au descoperit şase noi coronavirusuri în lilieci

Un studiu realizat pe liliecii din Myanmar a dus la descoperirea a şase noi coronavirusuri. Studiul arată că virusurile au fost descoperite între 2016 şi 2018, dar nu se crede că ar avea legătură cu SARS-CoV-2, sindromul respirator acut sever (SARS) sau sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), scrie The New York Post.

„Pandemiile virale ne amintesc cât de strâns legată este sănătatea umană de cea a vieţii sălbatice şi a mediului înconjurător", a declarat autorul principal al studiului şi fostul medic veterinar Marc Valitutto. „La nivel mondial, oamenii interacţionează cu viaţa sălbatică cu o frecvenţă din ce în ce mai mare, deci cu cât înţelegem mai multe despre aceste virusuri la animale – ce anume le face să sufere mutaţii şi să se răspândească la alte specii - cu atât mai bine putem reduce potenţialul lor pandemic”, a continuat acesta.

Cercetătorii au colectat peste 750 de probe de salivă şi materii fecale de la 464 de lilieci din 11 specii diferite. Potrivit LiveScience, celor şase coronavirusuri li s-au dat noi denumiri: PREDICT-CoV-90 (găsit Scotophilus heathii), PREDICT-CoV-47 şi PREDICT-CoV-82 (găsit în Chaerephon plicatus) şi PREDICT-CoV-92, -93 şi -96, care au fost găsite în Hipposideros larvatus.

Se crede că „mii de coronavirusuri - dintre care multe încă nu au fost descoperite - sunt prezente în lilieci”, au mai spus autorii studiului.

„Multe coronavirusuri nu prezintă un risc pentru oameni, dar atunci când identificăm aceste boli la animale, la sursă, avem o oportunitate valoroasă de a investiga o potenţială ameninţare”, a adăugat Suzan Murray, unul dintre coautorii studiului.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici