Charles Michel: Summitul social este "un moment important" pentru UE. Ursula von der Leyen: Aspectul social este prioritar

  • Summitul social UE | Charles Michel: "Este vorba de un moment important pentru proiectul european"
  • Ursula von der Leyen: "Trebuie să ne asigurăm că aspectul social are prioritate"
  • Hubertus Heil: "Europa socială este acum mai importantă ca niciodată"
206 afișări
Imaginea articolului Charles Michel: Summitul social este "un moment important" pentru UE. Ursula von der Leyen: Aspectul social este prioritar

Summitul social organizat de Uniunea Europeană reprezintă un "moment important pentru proiectul european", afirmă Charles Michel, preşedintele Consiliului European, în timp ce Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, argumentează că aspectul social trebuie să fie prioritar.

"Este vorba de un moment important pentru proiectul european", a declarat Charles Michel, vineri seară, la "Summitul social" al Uniunii Europene, o reuniune informală a liderilor europeni şi partenerilor sociali organizată la Porto de Preşedinţia portugheză a Consiliului UE.

Reuniunea "are loc exact la momentul potrivit", a afirmat, la rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, conform agenţiei DPA şi publicaţiei Süddeutsche Zeitung. Referindu-se la planurile de asistenţă şi de stimulare economică aprobate de Uniunea Europeană, Ursula von der Leyen a precizat: "Trebuie să ne asigurăm că aspectul social are prioritate".

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, s-a declarat "extrem de optimist" că pandemia va fi învinsă în curând.

Ţările europene încearcă să identifice modalităţi de îmbunătăţire a situaţiei economice, de stimulare a creării de locuri de muncă şi de reducere a sărăciei.

"Europa socială este acum mai importantă ca niciodată", a afirmat ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, care o reprezintă la reuniune pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Angela Merkel nu s-a deplasat la summit din cauza pandemiei, dar participă la unele sesiuni de lucru prin videoconferinţă.

La summit va fi abordată inclusiv tema eventualei liberalizări a licenţelor de producţie pentru vaccinurile anticoronavirus. Uniunea Europeană nu a ajuns la un consens asupra acestui subiect. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a criticat vehement atitudinea ţărilor "anglo-saxone", cerându-le să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anticoronavirus.

"Pentru ca vaccinurile să circule, nu trebuie blocate ingredientele vaccinurilor. Însă, în momentul de faţă, anglo-saxonii blochează multe dintre aceste ingrediente şi vaccinurile. În momentul de faţă, sută la sută dintre vaccinurile produse în Statele Unite ale Americii sunt destinate pieţei americane", a afirmat Emmanuel Macron în momentul sosirii la "Summitul social" al Uniunii Europene. Emmanuel Macron a pledat pentru "solidaritate la nivel mondial" în distribuirea vaccinurilor anticoronavirus, subliniind că în spaţiul Uniunii Europene s-au produs 110 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, dintre care 45 de milioane au fost exportate. "Noi suntem cei mai generoşi din lume în prezent în rândul ţărilor dezvoltate", a notat Emmanuel Macron, potrivit postului BFMTV.

Germania a anunţat că se opune propunerii Administraţiei Joseph Biden privind exportul licenţelor de producţie pentru vaccinurile anticoronavirus. "Protejarea proprietăţii intelectuale reprezintă o sursă de inovare şi trebuie să rămână aşa. Factorii care limitează producţia vaccinurilor sunt capacităţile de producţie şi standardele înalte de calitate, nu licenţele de producţie", a argumentat Guvernul de la Berlin.

Guvernul Marii Britanii a anunţat, conform BBC News, că "va colabora cu membri ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii" pentru facilitarea producţiei de vaccinuri. Marile companii farmaceutice argumentează că producţia de vaccinuri este complexă, astfel că cedarea licenţelor nu ar rezolva imediat problema, în contextul necesităţii unor unităţi de producţie adecvate.

Pe agenda summitului figurează şi alte subiecte de politică externă, inclusiv relaţiile Uniunii Europene cu Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici