Charlize Theron a subliniat, la Los Angeles, nevoia urgentă de stopare a SIDA

Actriţa sud-africană Charlize Theron s-a aflat încă o dată sub luminile reflectoarelor, marţi seară, la Los Angeles, dar de această dată pentru a sublinia nevoia urgentă de stopare a SIDA, o maladie care face ravagii în ţara ei natală, şi pentru a prezenta un raport întocmit de ONU pe această temă.

135 afișări
Imaginea articolului Charlize Theron a subliniat, la Los Angeles, nevoia urgentă de stopare a SIDA

Charlize Theron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Omenirea trebui să îşi suplimenteze eforturile contra epidemiei cu HIV şi poate să stopeze SIDA până în 2030, fapt care ar putea să evite 21 de milioane de decese, afirmă raportul întocmit de UNAIDS, agenţia Organzaţiei Naţiunilor Unite de luptă contra maladiei, prezentat la Los Angeles de celebra actriţă sud-africană.

"Am schimbat traiectoria epidemiei", a declarat Michel Sidibe, directorul general al UNAIDS, în timpul prezentării, potrivit AFP.

"Avem acum cinci ani în faţa noastră pentru a stopa boala pentru totdeauna sau, altfel, epidemia va reizbucni şi nu va mai putea fi controlată", a adăugat el.

Raportul UNAIDS fixează obiective "accelerate" în jurul anului 2020, folosind formula "90-90-90": 90% dintre persoanele infectate cu HIV trebuie să afle acest lucru, 90% dintre seropozitivi trebuie să urmeze un tratament, 90% dintre bolnavii trataţi trebuie să beneficieze de o suprimare a sarcinii virale (care trebuie să devină nedetectabilă).

Obiectivul ONU este de a urca apoi la o proporţie de 95-95-95 până în 2030, adaugă acelaşi raport, fapt care ar permite să se evite aproape 28 de milioane de noi cazuri cu HIV.

"Când oamenii tineri au acces la tratamente şi mijloace de prevenţie contra HIV şi primesc informaţii despre maladie, ei vor face alegeri bune în privinţa viitorului lor", afirmă în acelaşi raport actriţa Charlize Theron, mesager al păcii pentru ONU şi fondatoare a propriei asociaţii de luptă contra SIDA, Africa Outreach Project.

Într-un interviu acordat AFP cu ocazia prezentării oficiale a acestui raport, actriţa sud-africană spune că se va folosi de celebritatea ei pentru a aduce în atenţia publicului mondial necesitatea urgentă de a învinge pandemia de SIDA.

"Nu simt niciun fel de ruşine atunci când mă folosesc la maximum de notorietatea mea pentru a transmite la nivelul publicului larg cât mai multe informaţii" despre prevenirea şi tratamentul bolii.

O fotografie cu prinţesa Diana care ţinea în braţe şi săruta un pacient seropozitiv în Anglia a făcut-o să devină conştientă de puterea pe care o are celebritatea.

"În niciun caz nu mă situez pe acelaşi plan cu ea, dar cred că avem cu toţii o mare responsabilitate faţă de cei din jur", a spus vedeta sud-africană.

Din 1981, circa 78 de milioane de persoane au fost infectate cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) care declanşează SIDA. Aproape 40 de milioane de persoane au murit din cauza complicaţiilor medicale generate de SIDA, reaminteşte acelaşi raport al ONU.

În 2013, aproximativ 35 de milioane de persoane seropozitive au fost diagnosticate pe plan mondial, iar 71% dintre acestea locuiesc în Africa subsahariană. Africa de Sud este ţara cel mai grav afectată din lume, având aproximativ 6 milioane de seropozitivi.

Charlize Theron, în vârstă de 39 de ani, este câştigătoarea unui premiu Oscar pentru rolul din filmul "Monstrul" (2004) şi mai are în palmares roluri precum cele din "Cu capul în nori" (2004), "Eu, Peter Sellers" (2004), "Aeon Flux" (2005) şi "Hancock" (2009). Actriţa a jucat, alături de Viggo Mortensen, în "The Road", o dramă SF regizată de John Hillcoat, şi a putut fi văzută recent pe marile ecrane în comedia romantică "Tânăra adultă/ Young Adult" (2011). În 2012, acesta a putut fi văzută în două pelicule cu mare succes de casă - "Snow White & the Huntsman/ Albă ca Zăpada şi războinicul vânător" şi "Prometheus".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici