Che Guevara s-a ascuns cinci luni în Cehoslovacia, în 1966

Revoluţionarul cubanez de origine argentiniană Ernesto "Che" Guevara (1928-1967) s-a ascuns sub o identitate falsă în fosta Cehoslovacie, timp de cinci luni, în anul 1966, potrivit cotidianului Dnes, citând documente de arhivă.

95 afișări
Imaginea articolului Che Guevara s-a ascuns cinci luni în Cehoslovacia, în 1966

Che Guevara s-a ascuns cinci luni în Cehoslovacia, în 1966 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu barba şi părul ras, "Che" a locuit din martie până în iulie 1966 în satul Ladvi (situat la 25 de kilometri sud-est de Praga), într-o vilă care i-a fost oferită de serviciul de informaţii cehoslovac.

Guevara a locuit împreună cu partenera sa de origine germană, Tamara Bunke (Tania), şi mai mulţi prieteni, pentru a se trata de astm, afecţiune de care suferea din timpul sejurului în Congo, potrivit Dnes.

"Localnicii îşi amintesc de cubanez", a declarat Jiri Cesal, adjunct al primarului satului vecin, Kameniţa, citat de Dnes.

"Totul este plictisitor aici, gri şi lipsit de viaţă. Acesta nu este socialism, acesta este eşecul socialismului", afirma Che, potrivit unuia dintre amicii săi, Ulies Estrada.

"Che" a părăsit Cehoslovacia la 19 iulie 1966, cu un paşaport uruguayan pe numele de Ramon Benitez. El a ajuns la Havana, via Moscova, precizează cotidianul.

Ghevara a organizat ulterior gherilele boliviene (1966-1967) şi a fost ucis la 9 octombrie 1967.

"Există indicii pertinente şi mărturii privind sejurul lui Guevara (în Cehoslovacia), dar nu există niciun document care să ateste acest lucru", a declarat istoricul Prokop Tomek, de la Institutul de istorie militară din Praga.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici