China a construit o pistă pentru avioane militare pe o insulă disputată cu Taiwanul şi Vietnamul

Beijingul a construit o pistă pentru avioane militare pe o insulă din Marea Chinei de Sud vizată de diferende teritoriale, o infrastructură care riscă să intensifice furia mai multor state din regiune, scrie presa.

447 afișări
Imaginea articolului China a construit o pistă pentru avioane militare pe o insulă disputată cu Taiwanul şi Vietnamul

Yongxing (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această pistă, cu o lungime de 2.000 de metri şi destinată unor aeronave militare, a fost finalizată, în arhipelagul Paracel, pe o insulă de doar doi kilometri pătraţi pe care China o numeşte Yongxing, a precizat marţi seara agenţia China Nouă.

Insula, revendicată şi de către Taiwan şi Vietnam, a devenit avanpostul ambiţiiilor maritime ale Beijingului, în contextul unei intensificări a tensiunilor dintre China şi vecinii săi.

Marea Chinei de Sud este o zonă strategică, deoarece este traversată de căi maritime internaţionale. Această mare este totodată bogată în peşte, iar pe fundul ei s-ar putea afla importante zăcăminte de gaze naturale şi petrol.

Guvernul chinez a anunţat în 2012 că va instala o garnizoană militară pe Insula Yongxing, afectând grav statu quo-ul, în pofida speranţelor a numeroase state din regiune.

Beijingul a ridicat totodată statutul administrativ al satului Sansha, o localitate de coastă de pe Insula Yongxing.

Satul a devenit oraş şi a fost desemnat drept centru administrativ al Insulelor Paracel şi Spratley, alt arhipelag care face obiectul unor revendicări teritoriale conflictuale.

Mulţumită pistei de pe Yongxing, "aeronave militare pot de-acum să fie staţionate (pe insulă), îmbunătăţind astfel cu mult capacităţile de apărare ale Chinei în (Insulele) Paracel şi Spratley", a subliniat China Nouă.

Alte acţiuni întreprinse recent de către Beijing în Marea Chinei de Sud au declanşat furia Vietnamului şi Filipinelor.

O platformă offshore instalată de către Beijing, la începutul lui mai, în această zonă s-a aflat la originea unei grave crize cu capitala vietnameză Hanoi.

Beijingul îşi revendică suveranitatea asupra întregii Mări a Chinei de Sud, inclusiv asupra zonelor din apropierea coastelor ţărilor din regiune, între care Vietnam, Filipine, Malaysia şi Brunei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici