Video China: Aproape 15.000 de morţi în urma cutremurului

Numărul morţilor în urma cutremurului de 7,9 grade magnitudine produs luni în China a crescut la 14.866 de persoane, miercuri, a anunţat agenţia China Nouă.

121 afișări
Câteva mii de persoane au rămas prinse sub dărâmături, în urma acestui cutremur devastator

Guvernul a trimis 50.000 de militari în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei pentru a ajuta la scoaterea victimelor de sub dărâmături.

Numărul morţilor ar putea creşte foarte mult după ce presa a anunţat că 19.000 de persoane sunt îngropate sub dărâmături doar în regiunea Mianyang.

În Mianzhu, unde mii de persoane au fost deja declarate moarte, aproape 500 de supravieţuitori au fost recuperaţi dintre ruine.

Echipele de intervenţie din Hanwang, un sat din Mianzhu, au asigurat mâncare şi apă unei fetiţe în timp ce încercau să o scoată de sub ruinele şcolii.

O femeie însărcinată împreună cu mama ei, blocate timp de două zile în ruinele unui bloc din Dujiangyan, au fost eliberate de pompieri şi transportate la spital.

Beichuan, o regiune deluroasă în care echipele de intervenţie au reuşit să ajungă după multe eforturi, a fost distrusă aproape în totalitate.

Premierul chinez Wen Jiabao, care s-a deplasat în Sichuan pentru a încuraja echipele de intervenţie şi pentru a-i vizita pe copiii rămaşi orfani, a fost în Beichuan până după-amiază. "Durerea voastră este durerea noastră", a declarat premierul chinez pentru postul naţional de televiziune, din mijlocul unei grămezi de persoane. "Cel mai important lucru este salvarea vieţilor omeneşti", a declarat Wen Jiabao.

Doar departamentul Beichuan are nevoie de 50.000 de corturi, 200.000 de pături şi 300.000 de haine, precum şi apă şi alimente, a precizat agenţia China Nouă.

Cutremurul, cel mai grav din 1976 din China când 300.000 de persoane au murit, a pus în umbră nu doar propaganda Guvernului cu trei luni înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing dar şi criticile de peste hotare în privinţa violenţelor din Tibet, în urma imaginilor ce înfăţişează tragedia dar şi eforturile curajoase ale echipelor de intervenţie.

Un avion rus cu 30 de tone de ajutoare a aterizat miercuri la Chengdu, în capitala provinciei Sichuan, primul transport internaţional de ajutoare care a ajuns în China.

Autorităţile centrale au solicitat administraţiei din zonele afectate de cutremur să asigure provizii cu alimente şi o stabilitate a preţurilor, dar câteva agenţii de presă chineze au menţionat creşteri ale preţului orezului.

Ploaia a împiedicat echipele de intervenţie să ajungă în anumite zone şi, potrivit previziunilor meteorologice, precipitaţiile vor continua şi în zilele următoare.

Autorităţile au anunţat 60.000 de dispăruţi în Departamentul Wenchuan. Din cei 10.000 de rezidenţi ai oraşului Yingxu, existau informaţii doar în privinţa a 2.300 de persoane.

Un cordon de soldaţi a împiedicat accesul părinţilor în clădirea dărâmată a unei şcoli primare din Xindian, în Dujiangyan, unde se aflau în jur de 200 de copii şi profesori îngropaţi sub ruine.

Mai multe oraşe situate în apropierea epicentrului cutremurului de luni din China au fost distruse, şi nici o clădire nu a rămas intactă, a anunţat miercuri un oficial din cadrul poliţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici