China este îngrijorată de eventuale sancţiuni conduse de SUA. Autorităţile de reglementare chineze au organizat o reuniune de urgenţă cu băncile

Autorităţile de reglementare chineze au organizat o reuniune de urgenţă cu băncile naţionale şi străine pentru a discuta despre modul în care ar putea proteja activele de peste hotare de sancţiuni conduse de SUA, similare celor impuse Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina.

8419 afișări
Imaginea articolului China este îngrijorată de eventuale sancţiuni conduse de SUA. Autorităţile de reglementare chineze au organizat o reuniune de urgenţă cu băncile

Potrivit unor persoane familiare cu discuţiile, citate de Financial Times, oficialii sunt îngrijoraţi că aceleaşi măsuri ar putea fi luate împotriva Beijingului în cazul unui conflict militar regional sau al unei alte crize. Administraţia preşedintelui Xi Jinping şi-a menţinut sprijinul ferm pentru Vladimir Putin pe tot parcursul crizei, dar băncile şi companiile chineze rămân circumspecte în privinţa tranzacţiilor cu entităţi ruseşti care ar putea declanşa sancţiuni americane.

La conferinţa internă, care a avut loc pe 22 aprilie, au participat oficiali ai băncii centrale şi ai ministerului de finanţe din China, precum şi directori de la zeci de creditori locali şi internaţionali, precum HSBC, au precizat persoanele menţionate. Ministerul de Finanţe a declarat în cadrul reuniunii că au fost reprezentate toate marile bănci străine şi naţionale care operează în China.

Aceştia au adăugat că reuniunea a început cu remarcile unui oficial de rang înalt din cadrul ministerului de finanţe, care a declarat că administraţia lui Xi a fost pusă în alertă de capacitatea SUA şi a aliaţilor săi de a îngheţa activele în dolari ale băncii centrale ruseşti.

Oficialii şi participanţii nu au menţionat scenarii specifice, dar se crede că un posibil declanşator al unor astfel de sancţiuni ar fi o invazie chineză în Taiwan, pe care China îl revendică ca teritoriu al său şi a ameninţat că îl va invada dacă Taipei refuză să se supună controlului său pe termen nelimitat

"Dacă China atacă Taiwanul, decuplarea economiilor chineză şi occidentală va fi mult mai severă decât [decuplarea cu] Rusia, deoarece amprenta economică a Chinei atinge fiecare parte a lumii", a declarat una dintre persoanele informate cu privire la reuniune.

Andrew Collier, director general al Orient Capital Research din Hong Kong, a declarat că guvernul chinez are dreptate să fie îngrijorat "deoarece are foarte puţine alternative, iar consecinţele [sancţiunilor financiare americane] sunt dezastruoase".

Autorităţile de reglementare de rang înalt, inclusiv Yi Huiman, preşedintele Comisiei de reglementare a valorilor mobiliare din China, şi Xiao Gang, care a condus CSRC între 2013 şi 2016, au întrebat bancherii prezenţi ce ar putea fi făcut pentru a proteja activele de peste mări ale naţiunii, în special rezervele sale valutare de 3,2 miliarde de dolari.

Vasele deţinerile vaste ale Chinei denominate în dolari variază de la obligaţiuni ale Trezoreriei SUA de peste 1 mld. dolari la clădiri de birouri din New York. Grupul de asigurări Dajia, deţinut de stat, deţine, de exemplu, Waldorf Astoria New York.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici