China îşi modernizează arsenalul nuclear şi cere Statelor Unite şi Rusiei să reducă propriile stocuri

China a declarat marţi că va continua să-şi modernizeze arsenalul nuclear şi a cerut Statelor Unite şi Rusiei să-şi reducă propriile stocuri la o zi după ce puterile globale s-au angajat să împiedice răspândirea unor astfel de arme.

9077 afișări
Imaginea articolului China îşi modernizează arsenalul nuclear şi cere Statelor Unite şi Rusiei să reducă propriile stocuri

Într-o declaraţie comună, lăsând deoparte tensiunile în creştere între Est şi Vest, Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa şi-au reafirmat obiectivul de a crea o lume fără arme atomice şi de a evita un conflict nuclear.

Cele cinci puteri nucleare s-au angajat, de asemenea, pentru dezarmarea completă a armelor atomice în viitor, care au fost folosite în conflicte doar în bombardamentele Statelor Unite asupra Japoniei de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Dar armonizarea acestei retorici cu realitatea nu va fi deloc uşoară într-un moment al tensiunilor în creştere nemaivăzute de la Războiul Rece între aceleaşi puteri, notează France 24.

Există îngrijorări tot mai mari la nivel global cu privire la modernizarea militară rapidă a Chinei, mai ales după ce forţele sale armate au anunţat anul trecut că au dezvoltat o rachetă supersonică care poate zbura cu o viteză de cinci ori mai mare decât a sunetului. Statele Unite au spus că statul chinez îşi extinde arsenalul nuclear cu până la 700 de focoase până în 2027 şi posibil 1.000 până în 2030.

Marţi, China şi-a apărat politica privind armele nucleare şi a spus că Rusia şi Statele Unite, care sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, ar trebui să facă prima mişcare în ceea ce priveşte dezarmarea. "SUA şi Rusia deţin 90% din focoasele nucleare de pe Pământ. Trebuie să-şi reducă arsenalul nuclear într-un mod ireversibil şi obligatoriu din punct de vedere juridic" a declarat reporterilor Fu Cong, directorul departamentului de control al armelor din cadrul Ministerului de Externe din China.

Fu a respins afirmaţiile SUA conform cărora China îşi creşte considerabil capacităţile nucleare. "China a adoptat întotdeauna politica de interzicere a utilizării şi ne menţinem capacităţile nucleare la un nivel minim necesar pentru securitatea naţională" a spus el. Acesta a adăugat că Beijingul va "continua să-şi modernizeze arsenalul nuclear pentru probleme de siguranţă".

Fu Cong a respins, de asemenea, speculaţiile cu privire la posibilitatea desfăşurării de arme nucleare în apropierea Taiwanului. "Armele nucleare sunt elementul de descurajare suprem, nu sunt pentru război sau lupte" a mai spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici