China sărbătoreşte 70 de ani de la instalarea guvernării comuniste. Contrast între Hong Kong şi Beijing

Statul chinez şi-a reiterat relevanţa mondială şi potenţialul militar în cadrul ceremoniei de aniversare a celor şapte decenii de conducere comunistă, desfăşurată marţi, la Beijing, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

1675 afișări
Imaginea articolului China sărbătoreşte 70 de ani de la instalarea guvernării comuniste. Contrast între Hong Kong şi Beijing

China sărbătoreşte 70 de ani de la instalarea guvernării comuniste

Ceremonia de aniversarea a celor 70 de ani de guvernare a Partidului Comunist în China a avut loc marţi în capitala ţării, Beijing, la care au participat oficiali ai statului şi forţe impresionante ale armatei chineze.

 

 

În cadrul festivităţii, elementul central a fost parada prin intermediul căreia autorităţile chineze au expus, în premieră pentru unele tehnologii, potenţialul militar şi rezultatele dezvoltării economice a Chinei. Parada incluzând tehnologii militare a fost urmată de una civilă, ilustrând evoluţia socială a republicii populare chineze.

Expunerea de potenţial militar a fost însoţită de retorica preşedintelui Xi Jinping care a reiterat faptul că „nicio forţă nu poate destabiliza statutul acestei naţiuni grozave”. Discursul despre unitatea şi potenţialul chinez contrastează cu protestele prodemocratice care persistă, din luna iunie, în Hong Kong şi care au reizbucnit la scurt timp după defilarea chineză de marţi.

Chiar astăzi, 1 octombrie, un cuplu tânăr a ales să-şi facă pozele de nuntă în faţa unui hutong  – o alee îngustă, specifică zonei de nord a Chinei. Asta chiar dacă nunta lor o să fie mai târziu. Ei au spus că au ales această dată intenţionat, pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a Republicii China. Chiar dacă nu au stabilit data nunţii, cei doi tineri spun că 1 octombrie e o zi prea importantă ca s-o ignore.

Mireasa poartă o rochie roşie – culoare cu adânci semnificaţii în cultura chineză. 

 

Ziua Naţională a Chinei tensionează relaţia dintre Hong Kong şi Beijing

Beijing şi Hong Kong par două extreme complet opuse zilele astea. Una e cu muzică şi parade, cealaltă – cu proteste. Într-o bună măsură, cele două descriu foarte bine tipul de relaţie dintre cele două entităţi. Deşi parte din China, Hong Kong e un oraş semi-autonom. Are propria lui limbă, propria valută, propriul sistem judiciar, propria cultură, ca să nu mai vorbim de faptul că, în ultimii ani, cetăţenii săi s-au tras deoparte (şi departe!) de China şi vor chiar să devină independenţi.

 

 

Violenţe la Hong Kong cu ocazia aniversării fondării Republicii Populare Chineze

Manifestanţii prodemocraţie au început să se strângă pentru noi acţiuni de protest în centrul oraşului Hong Kong, în contextul în care se împlinesc 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze, relatează presa locală, precizând că deja au izbucnit confruntări între poliţie şi demonstranţi.

În zona Wong Tai Sin, forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care blocau străzile. Unii demonstranţi au aruncat cu bucăţi de pavaj într-un vehicul al poliţiei.

De asemenea, presa locală, citată de postul BBC, a relatat că s-au înregistrat cazuri de atacuri cu cocktailuri Molotov asupra forţelor de ordine.

Poliţia a transmis anterior că a primit informaţii credibile care sugerează că activiştii pun la cale o escaladare majoră a violenţelor în oraş, inclusiv incendiind magazine şi gări.

Cel puţin 15 staţii de metrou şi numeroase magazine au fost închise, iar autorităţile au mobilizat aproximativ 6.000 de poliţişti pentru a asigura ordinea în oraş.

Istoric: Fostă colonie britanică, Hong Kong a fost înapoiată Chinei în 1997, printr-o înţelegere ai cărei termeni includeau protecţia unor drepturi ca libertatea presei şi a adunărilor. Acest model de guvernare este denumit “O ţară, Două sisteme”.

Termenul-limită.Validitatea acestui acord expiră în 2047, atunci când Hong Kong va redevi parte din China. Această dată este unul dintre motivele proitestelor din Hong Kong. Tinerii au sentimentul că nu mai au timp să lupte pentru democraţie şi independenţă.

Distrugerea. Această ruptură dintre China şi Hong Kong este evidentă în protestele care au loc în ultima perioadă. Protestatarii au ars steagurile Chinei şi le-au aruncat în port, au forţat Consiliul Legislativ şi au vandalizat zidurile scriind pe ele mesaje de independenţă, precum “HK nu e China”.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici