China şi-a sporit presiunea asupra Coreei de Nord privind programul nuclear - amiral american

China, cel mai apropiat aliat al regimului nord-coreean, şi-a sporit presiunea pentru a incita Phenianul să-şi abandoneze programul nuclear, a afirmat joi, la Washington, amiralul Robert Willard, care comandă contingentul militar american din Asia.

37 afișări
Imaginea articolului China şi-a sporit presiunea asupra Coreei de Nord privind programul nuclear - amiral american

China şi-a sporit presiunea asupra Coreei de Nord privind programul nuclear - amiral american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem convinşi că chinezii sunt, ca şi noi, decişi să obţină din partea Coreei de Nord abandonarea programului său nuclear", a declarat amiralul Willard în cadrul unei audieri în Comisia pentru forţele armate din Camera Reprezentanţilor.

Pe parcursul anului trecut, Beijingul "a depus eforturi - eforturi din ce în ce mai susţinute - pentru a-şi spori influenţa" asupra liderilor nord-coreeni, a insistat el.

Amiralul a cerut în acelaşi timp Phenianului să revină la discuţiile multilaterale (cele două Corei, Japonia, Statele Unite, Rusia şi China) privind denuclearizarea sa. Lansate în august 2003, aceste negocieri au fost întrerupte de Coreea de Nord în aprilie 2009.

"În final, decizia de a nu relua discuţiile multilaterale a aparţinut Coreei de Nord", a precizat amiralul Willard.

Phenianul condiţionează reluarea negocierilor de anularea sancţiunilor ONU şi de semnarea unui tratat de pace cu Statele Unite.

China este aliatul cel mai apropiat al Coreei de Nord. Potrivit unor experţi, însă, China este mai preocupată de afluxul refugiaţilor nord-coreeni pe teritoriul său decât de programul nuclear al Phenianului.

Congresmenul republican Mike Coffman a afirmat că Beijingul are "fără îndoială capacitatea" de a accentua presiunea asupra Coreei de Nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici