China va efectua manevre navale în Pacific, la sfârşitul lui noiembrie

Armata chineză a anunţat că va organiza la sfârşitul lui noiembrie manevre navale în "vestul Oceanului Pacific", într-un context de tensiuni sporite privind teritoriile disputate cu vecinii săi.

449 afișări
Imaginea articolului China va efectua manevre navale în Pacific, la sfârşitul lui noiembrie

China va efectua manevre navale în Pacific, la sfârşitul lui noiembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Marina Armatei populare de eliberare va realiza exerciţii în vestul Oceanului Pacific la sfârşitul lui noiembrie", a anunţat miercuri, într-un comunicat, Ministerul chinez al Apărării. Marina chineză realizează în mod regulat astfel de manevre, după cum procedează şi alte ţări.

"Este vorba despre un antrenament de rutină prevăzut în calendarul nostru anual şi care nu vizează nici o ţară anume şi nici o ţintă specifică", a precizat ministerul.

Aceste manevre intervin imediat după o călătorie în Asia-Pacific a preşedintelui american Barack Obama, în cursul căreia a anunţat că Statele Unite îşi vor consolida prezenţa militară în Australia.

Subiectul ambiţiilor Beijingului în regiunile maritime din vestul Pacificului a fost abordat la summitul anual al Asociaţiei statelor din Asia de Sud-Est (ASEAN), precum şi la summitul Asiei Orientale, care s-au desfăşurat săptămâna trecută în Bali (Indonezia).

Manevrele chineze sunt adesea considerate un răspuns la exerciţiile aeronavale comune SUA-Japonia, SUA-Filipine sau SUA-Coreea de Sud, care sunt interpretate drept avertismente adresate Beijingului şi Phenianului.

Vietnam, Filipine şi Taiwan se confruntă cu China în ceea ce priveşte suveranitatea asupra insulelor din Marea Chinei Meridionale, bogată în hidrocarburi, în special a insulelor Spratleys, pe care Beijingul le consideră ale sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici