Chişinăul şi Tiraspolul şi-au unit forţele împotriva României

Două comentarii, publicate în aceeaşi zi la Chişinău şi Tiraspol, arată că puterea comunistă din Republica Moldova şi cea separatistă din Transnistria, ambele ghidate de Moscova, şi-au unit forţele împotriva României, comentează Deutsche Welle, în pagina electronică.

23 afișări
Imaginea articolului Chişinăul şi Tiraspolul şi-au unit forţele împotriva României

Chişinăul şi Tiraspolul şi-au unit forţele împotriva României (Igor Smirnov şi Vladimir Voronin (Imagine: Mediafax Foto)

Cele două comentarii prezintă o eventuală unire a Republicii Moldova cu România ca un "pericol" ce ameninţă Basarabia în perspectiva anului electoral 2009, potrivit Deutsche Welle.

Comentariul apărut în Transnistria, al cărui autor este Aleksandr Galin, a fost publicat pe site-ul agenţiei oficiale de presă de la Tiraspol, Olvia-Press, cu titlul "Moldova, în drum spre România".

Autorul celuilalt comentariu, publicat pe site-ul www.ava.md, este chiar şeful Centrului de analize şi prognoze strategice din Republica Moldova, Sergiu Nazaria, istoric, unul dintre autorii controversatului manual de "Istorie integrată" pentru clasa a IX-a, care a înlocuit "Istoria Românilor" în învăţământul moldovenesc.

Deutsche Welle reproduce un citat din manualul semnat de Sergiu Nazaria, considerându-l o dovadă clară de falsificare a istoriei: "(...) majoritatea populaţiei Basarabiei era împotriva Unirii, însă în condiţiile unei terori cumplite orice acţiune de protest era pedepsită cu moartea (...). Sfatul Ţării s-a transformat într-o marionetă în mâini străine, o maşinărie de votare a intereselor elitei guvernatoare a statului vecin - România".

Acelaşi autor scrie acum despre "România ca factor de risc". În comentariul citat de Deutsche Welle, Sergiu Nazaria menţionează că "treptat, în Moldova se formează o generaţie care, în mod cronic, împărtăşeşte ideologia dezbinării din interior a statalităţii moldoveneşti". "Acestor tendinţe nu li se poate opune efectiv nici puterea controlată de către Voronin", adaugă Nazaria.

Jurnalistul transnistrean Aleksandr Galin scrie despre "românizarea vertiginoasă a populaţiei moldoveneşti" şi despre "pericolul venirii la putere în Republica Moldova, în 2009, a partidelor pro-româneşti, care s-au înmulţit".

Galin încearcă să explice astfel cititorilor din regiunea transnistreană dezavantajele realipirii Transnistriei la Republica Moldova. Autorul transnistrean menţionează că "în cazul unei Românii reunite, deziderat spre care tind tinerii politicieni moldoveni, transnistrenii vor fi cetăţeni români de calitatea a treia, iar moldovenii de calitatea a doua".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici