CIA îşi extinde semnificativ prezenţa în Afganistan

CIA îşi sporeşte semnificativ prezenţa în Afganistan, unde va dispune de una dintre cele mai importante reprezentări din istoria sa, rivalizând ca dimensiuni cu cele aflate în Irak şi Vietnam în momentul culminant al războaielor din cele două ţări, relatează Los Angeles Times, în ediţia electronică.

23 afișări
Imaginea articolului CIA îşi extinde semnificativ prezenţa în Afganistan

CIA îşi extinde semnificativ prezenţa în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţiile privind efectivele de agenţi, analişti sau ofiţeri operativi sunt strict secrete, însă un oficial american a declarat că Agenţia Centrală de Informaţii dispune deja de aproape 700 de membri ai personalului în Afganistan.

Sporirea efectivelor CIA are loc în paralel cu consolidarea dispozitivului militar american din Afganistan, iar agenţii vor avea de îndeplinit o gamă largă de misiuni - colaborare cu unităţi ale forţelor speciale pentru urmărirea ţintelor cu valoare informativă ridicată, evaluarea stării de spirit a populaţiei în provinciile unde opinia publică devine favorabilă talibanilor sau strângerea de informaţii privind nivelul corupţiei în rândurile guvernului afgan.

Măsurile au fost decise într-un moment în care administraţia de la Washington are nevoie de progrese în Afganistan, în caz contrar riscând să piardă sprijinul populaţiei pentru efortul de război, dar şi pe fondul unor noi avertismente ale serviciilor de informaţii privind consolidarea insurgenţei afgane.

Timp de opt ani, CIA a avut ca priorităţi în Afganistan urmărirea membrilor al-Qaida, relaţiile cu liderii militari locali şi refacerea serviciului de spionaj afgan, însă actualul comandant al forţelor americane, generalul Stanley McChrystal, intenţionează să pună accentul pe protejarea populaţiei afgane şi combaterea corupţiei.

Imediat după atentatele din 11 septembrie, CIA dispunea de numai câţiva ofiţeri operativi în Afganistan, la sfârşitul anului 2005 având circa 300 de agenţi în această ţară. Reprezentanţa Agenţiei se află la ambasada americană de la Kabul, însă majoritatea agenţilor sunt răspândiţi în diferite baze secrete şi avanposturi aflate pe întreg teritoriul Afganistanului, inclusiv la baza aeriană Bagram.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici