CIA nu-i va sancţiona pe agenţii acuzaţi de spionarea Senatului american

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) nu-i va pedepsi pe agenţii acuzaţi de Senatul american că ar fi spionat lucrările comisiei de anchetă privind utilizarea torturii, a anunţat agenţia.

137 afișări
Imaginea articolului CIA nu-i va sancţiona pe agenţii acuzaţi de spionarea Senatului american

CIA nu-i va sancţiona pe agenţii acuzaţi de spionarea Senatului american

CIA a anunţat într-un comunicat că a acceptat concluziile unui consiliu disciplinar intern, care consideră că cei cinci agenţi implicaţi în acest dosar "au acţionat în mod rezonabil" şi că "nicio acţiune disciplinară nu este necesară".

Agenţii erau acuzaţi de Senat că ar fi spionat calculatoarele din cadrul reţelei informatice special create pentru anchetatorii parlamentari de către CIA, "RDINet". Situată într-o clădire securizată din Virginia, reţeaua le permitea anchetatorilor să aibă acces la datele interne ale Agenţiei privind "tehnicile de interogare avansate".

Comisia disciplinară a recunoscut că CIA a consultat "cinci mesaje electronice" ale anchetatorilor parlamentari, în cadrul unei investigaţii privind o eventuală scurgere de informaţii.

Este vorba despre o "greşeală", însă ea nu reflectă intenţia de a face rău sau "de a avea acces la dezbaterile" comisiei de anchetă, a explicat consiliului disciplinar fostul senator Evan Bayh.

Senatul şi CIA nu au încheiat un acord oficial sau neoficial "privind procedurile de urmat pentru a ancheta un eventual incident de securitate" în timpul utilizării RDINet de către anchetatorii parlamentari.

"Continui să cred că actele CIA au încălcat principiul constituţional al separării puterilor", a declarat senatorul democrat Dianne Feinstein, preşedintele comisiei de informaţii a Senatului în timpul legislaturii care s-a încheiat recent.

"Regret că nimeni de la CIA nu va fi declarat responsabil" de acest incident, a adăugat ea.

În iulie, concluziile privind acest caz formulate de inspectorul general al CIA, David Buckley, l-au determinat pe directorul CIA, John Brennan, să prezinte scuze comisiei senatoriale. David Buckley a demisionat în ianuarie.

Raportul senatorial despre "tehnicile de interogare avansate" ale CIA a fost publicat într-o versiune mult redusă în decembrie şi a provocat o undă de şoc în întreaga lume, descriind detaliile practicilor precum simularea înecului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici