Ciclonul Gabrielle: Mii de persoane au rămas fără curent electric în Noua Zeelandă

Aproximativ 58.000 de locuinţe au rămas fără curent electric în timp ce ciclonul Gabrielle loveşte nordul Noii Zeelande. Autorităţile au emis avertismente de ploi şi vânturi puternice, iar sute de zboruri au fost anulate, scrie BBC.

1788 afișări
Imaginea articolului Ciclonul Gabrielle: Mii de persoane au rămas fără curent electric în Noua Zeelandă

Sursa foto: Twitter

Unele zone au declarat stare de urgenţă, în timp ce Gabrielle se apropie de Insula de Nord.

Furtuna vine la câteva săptămâni după ce Auckland şi zonele învecinate au fost afectate de precipitaţii record care au provocat inundaţii şi au ucis patru persoane.

Ministrul pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, Kieran McAnulty, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că guvernul ia în considerare declararea stării de urgenţă la nivel naţional pentru a treia oară în istoria ţării.

Starea de urgenţă a fost deja declarată în cinci regiuni nordice, inclusiv în Auckland. Această oferă autorităţilor locale o putere mai mare de a răspunde la situaţiile periculoase şi le permite să restricţioneze călătoriile şi să ofere ajutor.

Agenţia meteorologică Metservice a declarat că Whangarei, un oraş situat la nord de Auckland, a primit 100,5 mm de ploaie în ultimele 12 ore.

McAnulty a adăugat că ziua de luni va fi o "zi critică" din cauza combinaţiei "extrem de periculoase" de vânt puternic şi ploi abundente. Vânturi de până la 140 km/h au bătut regiunea Northland, în timp ce Auckland Harbour Bridge a fost zguduit de rafale de 110 km/h.

El a avertizat că ar putea dura zile întregi pentru a restabili reţeaua electrică, deoarece vremea rea a făcut "nesigură" munca în reţea.

Deşi ciclonul nu a ajuns încă pe uscat, acesta a doborât deja copaci, a avariat drumuri şi a doborât linii electrice.

Multe şcoli şi instituţii guvernamentale locale din Auckland şi din Insula de Nord au fost închise, iar oamenii sunt rugaţi să nu călătorească, dacă este posibil.

Între timp, aproximativ 10.000 de clienţi ai Air New Zealand au fost afectaţi de anularea a 509 zboruri. Se aşteaptă ca serviciile normale să fie reluate marţi, iar compania naţională de transport aerian a adăugat 11 zboruri interne suplimentare la programul său pentru a contribui la eforturile de recuperare.

Se pare că premierul neozeelandez Chris Hipkins a rămas blocat în Auckland în timpul anulărilor de zboruri, ceea ce a dus la organizarea unei reuniuni de cabinet online.

Ciclonul este al doilea eveniment meteorologic semnificativ care loveşte Auckland şi Insula de Nord în doar câteva săptămâni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici