Cinci focoase nucleare, încărcate din greşeală la bordul unui bombardier

Militarii americani din cadrul Forţelor Aeriene au încărcat din greşeală la 30 august, la bordul unui bombardier, cinci focoase nucleare, care au fost ulterior transportate între două baze de pe teritoriul american, potrivit The Army Times, citat de publicaţia USA Today în ediţia electronică.

1 afișare
Imaginea articolului Cinci focoase nucleare, încărcate din greşeală la bordul unui bombardier

Cinci focoase nucleare, încărcate din greşeală la bordul unui bombardier

The Army Times citează surse anonime care susţin că cele cinci focoase au fost încărcate din greşeală la bordul unui bombardier B-52 care efectua o cursă între baza aeriană Minot din Dakota de Nord spre baza Barksdale din Louisiana. Rachetele, care urmau să fie casate, au fost ataşate aripilor bombardierului din greşeală.

Eroarea a fost descoperită după mai bine de trei ore de la decolare, după ce bombardierul de tip B-52 a aterizat la baza din sudul Statelor Unite ."Regulile Forţelor Aeriene sunt foarte stricte când este vorba de manevrarea muniţiei", a declarat locotenent-colonelul Ed Thomas, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene americane. "Armele au fost mereu în custodia noastră iar cetăţenii americani nu au fost niciodată în pericol", a adăugat acesta.

Oficialul american a declarat că personalul militar care a manevrat rachetele cu focoase nucleare la baza Minot a fost temporar suspendat din funcţie în aşteptarea unor sancţiuni sau a unui stagiu de instruire suplimentară.

Potrivit The Army Times, focoasele nucleare de tip W80-1 au o capacitate cuprinsă între cinci şi 150 de kilotone, dar experţii militari au precizat că nu explodează în cazul unui accident sau lansări accidentale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici