Cinci persoane din estul Ungariei, spitalizate cu simptome de antrax

Cinci persoane din Tiszafured, în estul Ungarei, au fost spitalizate prezentând simptome ale unei infecţii cu antrax, au anunţat vineri autorităţile ungureşti în domeniul siguranţei alimentare.

136 afișări
Imaginea articolului Cinci persoane din estul Ungariei, spitalizate cu simptome de antrax

Cinci persoane din estul Ungariei, spitalizate cu simptome de antrax (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile suspectează că acest caz are legătură cu sacrificarea ilegală a două bovine, la o fermă, au declarat autorităţile pentru MTI.

Într-o inspecţie la faţa locului s-a constat prezenţa bacteriei care provoacă infecţia cu antrax în carne congelată, la fermă, a anunţat Autoritatea ungurească pentru Siguranţă Alimentară (Nehib).

O parte din carne a fost utilizată pe plan local, iar restul a fost livrată unei firme care operează cantine, potrivit aceleiaşi surse.

Autorităţile afirmă că responsabilitatea este a firmei care a cumpărat carnea de la o sursă ilegală şi că a furnizat-o în vederea consumului.

Nehib a închis cantinele joi şi urmează să prezinte un raport pentru fapte penale.

Consiliul local a reziliat contractul cu firma, care a furnizat hrană elevilor pe timpul vacanţei de vară, a anunţat primarul din Tiszafured.

Oficiali în domeniul sănătăţii au declarat că persoanelor care au intrat în contact cu animalele sau carnea le sunt administrate antibiotice, ca o măsură de precauţie.

De asemenea, autorităţile sanitar-veterinare au început vaccinarea animalelor din regiune considerate "vulnerabile" la infecţie.

Un specialist în agricultură, Zoltan Gogos, din cadrul Partidului Socialist (opoziţie), l-a îndemnat pe ministrul Agriculturii Sandor Fazekas, care este totodată reprezentantul Tiszafured în Parlament, să-şi asume responsabilitatea politică "pentru tăcerea pe care autorităţile au păstrat-o asupra cazului" timp de 3-4 zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici