Cine este Francesca Albanese, raportoarea ONU căreia i se interzice intrarea în Israel. Declaraţia care a produs furie

Albanese este prima femeie care a ocupat vreodată funcţia de raportor special al ONU pentru drepturile omului.

630 afișări
Imaginea articolului Cine este Francesca Albanese, raportoarea ONU căreia i se interzice intrarea în Israel. Declaraţia care a produs furie

Cine este Francesca Albanese, raportoarea ONU căreia i s-a interzis intrarea în Israel

Francesca Albanese, raportorul special al Naţiunilor Unite pentru încălcările drepturilor omului comise în teritoriile palestiniene ocupate, este prima femeie care a ocupat vreodată această funcţie.

„Intenţionez să îmi folosesc poziţia pentru a acorda spaţiu, în afara cadrului instituţional, celor care luptă pentru respectarea drepturilor în acea regiune, fie ei palestinieni sau israelieni”, a declarat ea într-un interviu, în ziua numirii sale. Cunoscătoare de istoria Orientului Mijlociu, a studiat la Şcoala de Studii Orientale şi Africane (SOAS) din Londra şi a trăit în Palestina.

„Timp de doi ani, Israelul mi-a refuzat să-mi fac meseria aşa cum a cerut ONU, nefacilitându-mi intrarea în teritoriile palestiniene ocupate – denunţă aceasta –. Şi face asta de 17 ani faţă de toţi raportorii speciali care au deţinut acest mandat”. Decizia Israelului vine după declaraţiile sale, definite drept „revoltatoare”, conform căreia atacul din 7 octombrie „a fost o reacţie la opresiunea israeliană”.

Rolul său la ONU implică observarea a ceea ce se întâmplă în Palestina ocupată, întotdeauna cu scopul de a monitoriza respectarea drepturilor omului. Ceea ce se traduce inevitabil în vizite şi rapoarte ale celor observate. Şi pe baza celor observate, în fiecare an, Francesca Albanese este chemată să prezinte un raport Consiliului pentru Drepturile Omului şi unul Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici