Cine este Rosario Aitala, judecătorul care va decide soarta lui Putin

Judecătorul însărcinat cu urmărirea dosarului privind acuzaţiile de crime de război comise în Ucraina de către armata rusă este profesor de drept penal internaţional la LUISS, are 54 de ani, a fost poliţist până în 1992, iar în 1997 a intrat în sistemul judiciar.

7520 afișări
Imaginea articolului Cine este Rosario Aitala, judecătorul care va decide soarta lui Putin

Cine este Rosario Aitala, judecătorul care va decide soarta lui Putin

„Dreptul penal internaţional este un mod de a privi lumea. Oricine citeşte paginile istoriei atrocităţilor în masă, chiar dacă foarte îndepărtate în timp şi spaţiu, devine martor la crime care cer dreptate”, a scris în cea mai recentă carte a lui Rosario Salvatore Aitala, judecător al Curţii Penale Internaţionale de la Haga.

El este judecătorul însărcinat cu urmărirea dosarului privind crimele de război comise în Ucraina de armata rusă. El va trebui să decidă soarta lui Vladimir Putin.

Profesor de drept penal internaţional la LUISS, 54 de ani, Aitala a fost poliţist până în 1992 şi în 1997 a intrat în justiţie. A lucrat la Milano, Trapani, Roma, dar a fost mult timp în străinătate.

Înainte de a ajunge la Haga, a fost consilier pentru zone de criză şi criminalitate internaţională pentru Ministerul Afacerilor Externe din Albania, Afganistan, Balcani şi America Latină şi consilier pentru afaceri internaţionale al preşedintelui Senatului Piero Grasso. Este membru al comisiei pentru crime de război înfiinţată de ministrul justiţiei, Marta Cartabia.

În cartea sa, el a scris: „În cel mai violent secol de până acum, secolul al XX-lea, răul incomensurabil se afirmă ca o strategie politică meditată jucată pe pielea a milioane de oameni fără apărare. Prin urmare, nu o simplă răutate, ci mai degrabă gramatica puterii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici