Ciocniri între manifestanţi şi poliţie după distrugerea unor semne bilingve în Croaţia

Ciocniri au avut loc, luni, între poliţie şi manifestanţi croaţi care au rupt însemne chirilice, alfabet utilizat de minoritatea sârbă din Croaţia, la Vukovar, oraş distrus de forţele sârbe în cursul conflictului din 1991-95.

277 afișări
Imaginea articolului Ciocniri între manifestanţi şi poliţie după distrugerea unor semne bilingve în Croaţia

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie după distrugerea unor semne bilingve în Croaţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O sută de membri ai unui grup "pentru protecţia Vakovarului croat", în principiu foşti combatanţi, au distrus sau rupt de asemenea mai multe panouri scrise în alfabetul latin şi cel chirilic, instalate de autorităţi pe clădirile administraţiei publice, printre care un comisariat de poliţie, a raportat agenţia Hina.

Manifestanţii purtau steaguri croate şi scandau "Vakovar, Vakovar!".

Patru poliţişti au fost răniţi în aceste confruntări de către manifestanţi, dintre care mai mulţi au fost arestaţi de poliţie după sfârşitul protestului, a declarat ministerul de Interne.

"Îi vom împiedica să pună aceste semne (...) Nu am atacat poliţia noastră, însă nu am renunţat", a declarat un manifestant, Drago Adzaga, pentru televiziunea naţională.

Guvernul croat a decis să introducă inscripţii bilingve conform unei legi care prevede utilizarea lor în localităţi unde o minoritate reprezintă o treime din populaţie, aşa cum este cazul sârbilor din Vukovar.

Însă protestatarii cer ca acest oraş martir al conflictului sârbo-croat, unde relaţiile dintre croaţi şi minoritatea sârbă sunt încă fragile, să fie exclus.

Liderul politic al sârbilor din Croaţia, Milorad Pupovac, a calificat acţiunea manifestanţilor ca un "mesaj de intoleranţă şi apel la violenţă".

"Acestea sunt mesaje care nu doar provoacă îngrijorare, ci care necesită reacţii serioase", a declarat Pupovac. citat de Hina.

Guvernul a denunţat un act de "violenţă şovinistă".

"Protestul este un mod democratic de a exprima nemulţumirea, însă violenţa, precum şi ameninţările directe adresate puterii şi ordinii constituţionale, sunt o încălcare flagrantă a legii şi o bătaie de joc la adresa democraţiei", afirmă guvernul de centru-stânga într-un comunicat.

Manifestanţii au declarat că intenţionează să distrugă din nou semnele bilingve dacă autorităţile vor decide că le posteze iar.

Preşedintele croat Ivo Josipovic a declarat că înţelege "durerea acestor oameni ale căror familii au suferit la Vukovar", însă a făcut apel la respectarea legii, într-o declaraţie pentru postul naţional de radio.

După proclamarea independenţei croate de fosta Iugoslavie, secesioniştii sârbi, susţinuţi de armata federală iugoslavă şi regimul aflat la putere la Belgrad, au lansat în august 1991 o campanie militară împotriva Vukovar.

Aproximativ 1.600 de persoane, dintre care 1.100 civili, au fost ucise în câteva luni în timpul asediului şi după căderea oraşului, iar aproximativ 20.000 de croaţi au fost expulzaţi din Vukovar. Bombardamentele au distrus acest oraş.

Respectul drepturilor minorităţilor a fost una dintre condiţiile principale impuse Croaţiei pentru a adera la Uniunea Europeană la 1 iulie.

Sârbii sunt cea mai importantă minoritate în Croaţia şi reprezintă patru la sută din cei 4.2 milioane de locuitori ai ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici