Ciocniri între poliţie şi protestatarii de dreapta la un marş LGBTQ în Serbia

Poliţia a intrat în conflict cu protestatarii de dreapta sâmbătă, în timp ce câteva mii de persoane participau la un marş LGBTQ, în Serbia, pentru a marca sfârşitul săptămânii EuroPride, un eveniment organizat în fiecare an într-un oraş european diferit.

941 afișări
Imaginea articolului Ciocniri între poliţie şi protestatarii de dreapta la un marş LGBTQ în Serbia

FOTO Twitter

Poliţiştii au intrat în conflict cu mai multe persoane care au încercat să perturbe marşul, a declarat premierul Ana Brnabic. 10 ofiţeri de poliţie au fost uşor răniţi, cinci maşini de poliţie au fost avariate şi 64 de protestatari au fost arestaţi.

„Sunt foarte mândră că am reuşit să evităm incidente mai grave", a declarat Brnabic, potrivit Reuters.

În urma protestelor naţionaliştilor şi ale grupurilor religioase, guvernul interzisese marşul săptămâna trecută. Însă, în urma apelurilor oficialilor Uniunii Europene şi ale activiştilor pentru drepturile omului, a permis organizarea cu condiţia scurtării traseului.

Participanţii au mers pe jos câteva sute de metri până la stadionul Tsmajdan, unde a avut loc un concert. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Serbia, Christopher Hill, şi raportorul special al Parlamentului European pentru Serbia, Vladimir Bilcik, s-au alăturat marşului.

Guvernele anterioare au interzis paradele Pride, atrăgând critici din partea grupurilor pentru drepturile omului. Unele marşuri Pride de la începutul anilor 2000 s-au confruntat cu o opoziţie acerbă şi au fost marcate de violenţe.

Totuşi, marşurile recente din Serbia s-au desfăşurat în mod paşnic, iar organizatorii EuroPride au decis să desemneze Belgradul a fost ales ca gazdă a evenimentului din acest an.

Serbia este un candidat la aderarea la UE, dar trebuie să îndeplinească condiţii legate de îmbunătăţirea statului de drept şi de drepturile omului şi ale minorităţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
serbia,
lgbtq,
proteste

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici