Ciocniri violente în timpul unei manifestaţii la Belgrad. 35 de persoane reţinute

Ciocniri violente la Belgrad, duminică seară, în timpul unei demonstraţii antiguvernamentale organizate de "Serbia împotriva violenţei" pentru a denunţa presupusele fraude la alegerile parlamentare şi locale din 17 decembrie.

454 afișări
Imaginea articolului Ciocniri violente în timpul unei manifestaţii la Belgrad. 35 de persoane reţinute

Protestatarii au asediat Primăria timp de ore întregi încercând să intre în clădire.

A fost cea de-a şaptea zi consecutivă de proteste împotriva guvernului. Sit-in-ul, organizat ca şi în celelalte zile în faţa sediului Comisiei Electorale, a degenerat într-un protest violent, câteva mii de manifestanţi îndreptându-se spre Primăria din apropiere cu intenţia de a o lua cu asalt.

Un număr mare de poliţişti, care au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, s-au năpustit asupra demonstranţilor, care au aruncat spre Primărie ouă, sticle de plastic, roşii, pietre şi alte obiecte.

În cele din urmă, poliţia a reuşit să-i împingă pe protestatari înapoi pe străzile laterale şi spre Piaţa Slavija.

Preşedintele Vucic a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate.

Cel puţin 35 de manifestanţi violenţi au fost reţinuţi şi mai mulţi poliţişti au fost răniţi, dintre care doi grav.

Potrivit primarului demisionar al Belgradului, Aleksandar Sapic, ceea ce s-a întâmplat aseară la Belgrad poate fi comparat cu revolta Majdan din 2014 de la Kiev, care a început cu proteste antiguvernamentale la începutul anului 2014 în piaţa centrală a capitalei ucrainene.

Preşedintele populist al Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că a fost o încercare de răsturnare a guvernului orchestrată din străinătate.

"A fost o tentativă de preluare violentă a instituţiilor de stat ale Republicii Serbia", a declarat Vucic la televiziunea pro-guvernamentală Pink TV, conform AP.

Autorităţile populiste neagă fraudarea votului şi au descris alegerile pentru ocuparea funcţiilor parlamentare şi locale ca fiind corecte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici