Cioroianu: Nu cred că România va fi printre primele state care vor reconoaşte independenţa Kosovo

Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a declarat, luni, la Bruxelles, că România nu se va afla printre primele ţări care vor reconoaşte independenţa procvinciei Kosovo.

1 afișare
Imaginea articolului Cioroianu: Nu cred că România va fi printre primele state care vor reconoaşte independenţa Kosovo

Cioroianu: Nu cred că România va fi printre primele state care vor reconoaşte independenţa Kosovo

"Încă este prea devreme pentru tragerea unor concluzii finale, dar în bună măsură îmi menţin acea declaraţie - nu cred că România va fi printre primele ţări în a recunoaşte un eventual stat independent Kosovo. Sigur va fi o decizie care se va lua la nivel naţional", a declarat ministrul Cioroianu, citat de BBC.

Ministrul britanic pentru afaceri europene Jim Murphy a declarat însă că provincia merită independenţa, dar ea trebuie sa fie organizată şi supravegheată. El a precizat că peste 20 de ţări europene sunt gata să recunoască o asemenea declaraţie, dar nu încă toate cele 27.

Printre cele aproximativ cinci ţări care se tem că independenţa unilaterală pentru Kosovo ar încuraja separatismul în Balcani şi în alte parţi ale Europei se număra Grecia, Ciprul, Spania, Slovacia şi România, precizează BBC News Online.

Termenul pentru negocierile dintre liderii sârbi şi kosovari cu medierea troicii internaţionale, formată din Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia, va expira la 10 decembrie.

O nouă rundă de negocieri în problema Kosovo are loc marţi, la Bruxelles, chiar dacă puţini se aşteaptă la o soluţie. Mediatorul UE, ambasadorul german Wolfgang Ischinger, a declarat că au fost explorate mai toate opţiunile omeneşte posibile pentru a rezolva ceea ce a a numit cvadratura cercului care este problema Kosovo.

"Am petrecut mult timp cu toate cele 27 membre ale Uniunii Europene, ascultând îngrijorările lor, pe care le consider foarte legitime si serioase. Vom încerca cu toţii să luăm aceste temeri în considerare pe cât se poate, dar sunt mulţumit că inclusiv ţările care au îngrijorări serioase se arată dispuse să considere solidaritatea şi unitatea Uniunii Europene drept o prioritate importantă. Noile ţări membre în special au adoptat această atitudine şi asta mi se pare încurajator", a declarat Wolfgang Ischinger la BBC, subliniind că nu se aşteaptă la nici un veto din partea acestora. El a răspuns astfel unei întrebări a BBC referitor la măsura în care a luat în considerare obiecţiile unor ţări precum România.

La rândul său, viitorul premier kosovar Hashim Thaci a ţinut să calmeze temerile privind o declaraţie de independenţă precipitată, afirmând că orice decizie după 10 decembrie va fi luată în coordonare cu Washington si Bruxelles, conchide BBC News Online.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici