Ciprioţii-greci îi acceptă din ce în ce mai mult pe etnicii turci

Ciprioţii-greci îi acceptă din ce în ce mai mult pe etnicii turci din nord şi sunt pregătiţi să convieţuiască în pace dacă se va ajunge la un acord pentru reunificarea insulei divizate din 1974, arată un sondaj dat publicităţii luni de cotidianul Politis.

25 afișări
Imaginea articolului Ciprioţii-greci îi acceptă din ce în ce mai mult pe etnicii turci

Ciprioţii-greci îi acceptă din ce în ce mai mult pe etnicii turci (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit sondajului, 83 la sută dintre respondenţi afirmă că ar trăi fără probleme alături de ciprioţii-turci, iar 31 la sută ar accepta ca un membru al familiei lor să ia în căsătorie un etnic turc. Patruzeci şi şapte la sută ar lucra la firma unui etnic turc.

În acelaşi timp, 53 la sută dintre ciprioţii-greci care s-au refugiat în sud după intervenţia trupelor turce în 1974 ar accepta compensaţii financiare pentru pierderea terenurilor din nord. Cu toate acestea, 63 la sută dintre foştii refugiaţi ar refuza să locuiască în regiunea administrată de ciprioţii-turci.

Câştigarea alegerilor prezidenţiale din Republica Cipru de către comunistul Demetris Christofias a relansat speranţele unei soluţii negociate.

La 21 martie, Christofias şi liderul turc Mehmet Ali Talat au anunţat că negocierile vor începe la sfârşitul lunii iunie.

Potrivit sondajului efectuat în perioada 18-30 aprilie pe un eşantion reprezentativ de 500 de persoane, 78 la sută dintre ciprioţii-greci susţin planul lui Christofias.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici