Cipru pregăteşte un Plan B, care ar putea implica banii asigurărilor sociale şi ajutorul Bisericii

Partidele politice din Cipru şi banca centrală vor discuta un Plan B, după respingerea în Parlament a taxei pe depozitele bancare, iar acesta ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurări sociale, dar şi un eventual sprijin din partea Bisericii.

908 afișări
Imaginea articolului Cipru pregăteşte un Plan B, care ar putea implica banii asigurărilor sociale şi ajutorul Bisericii

Cipru pregăteşte un Plan B, care ar putea implica banii asigurărilor sociale şi ajutorul Bisericii (Imagine: Shutterstock)

Taxa pe depozite a fost cerută de statele zonei euro pentru sprijinirea Ciprului cu împrumuturi externe de 10 miliarde de euro.

Guvernul de la Nicosia ar fi trebuit să obţină din taxarea banilor din conturile bancare 5,8 miliarde de euro, întrucât împrumuturile externe acoperă doar o parte a necesarului financiar al statului, iar ţările euro au refuzat să acorde împrumuturi mai mari, pentru a nu ridica îndatorarea ţării la un nivel considerat nesustenabil.

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, s-a întâlnit miercuri cu liderii partidelor pentru a analiza paşii următori după decizia Parlamentului, potivit cotidianului elen Kathimerini. Partidele vor forma echipe de experţi care să discute un Planul B cu banca centrală.

Printre opţiunile discutate se numără utilizarea unor rezerve de circa 5 miliarde de euro deţinute de fondurile de asigurări sociale ale Ciprului, precum şi o ofertă către deponenţi pentru acceptarea voluntară a unui schimb cu obligaţiuni legate de veniturile pe care statul ar urma să le obţină din exploatarea resurselor de gaze naturale.

Biserica Ortodoxă din Cipru a anunţat, de asemenea, că este dispusă să-şi pună activele, inclusiv terenuri, la dispoziţia statului.

"Întreaga avere a Bisericii este la dispoziţia ţării (...) astfel încât să putem sta pe propriile picioare şi nu sprijiniţi de străini", a declarat arhiepiscopul Chrysostomos, după ce s-a întâlnit miercuri dimineaţă cu preşedintele ţării.

Biserica este un acţionar important al celei de-a treia mari bănci a ţării, Hellenic Bank.

Ministrul de Finanţe cipriot, Michalis Sarris, se află la Moscova pentru a discuta surse alternative de finanţare. O rundă iniţială de discuţii nu a condus la rezultatul sperat miercuri, însă Sarris a afirmat că va rămâne în Rusia astfel încât discuţiile să poată continua.

Preşedintele Ciprului a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, marţi seara, după votul din Parlament.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici