Circa 10.000 de persoane au protestat la Oslo faţă de armele nucleare

Aproape 10.000 de militanţi pacifişti au defilat joi seara la Oslo, la câteva ore după decernarea Premiului Nobel pentru Pace preşedintelui american, Barack Obama.

16 afișări
Imaginea articolului Circa 10.000 de persoane au protestat la Oslo faţă de armele nucleare

Circa 10.000 de persoane au protestat la Oslo faţă de armele nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peste 6.000 de persoane au manifestat împotriva armelor nucleare, defilând paşnic la lumina torţelor, până în faţa hotelului unde era cazat Obama, potrivit poliţiei şi organizatorilor.

Obama a salutat mulţimea timp de câteva minute împreună cu soţia sa de la balconul camerei.

"Nu armelor nucleare!", se putea citi pe pancartele manifestanţilor.

Circa 3.000 de persoane au manifestat la apelul oraganizaţiei nonguvernamentale Norwegian Peace Initiative (Iniţiativa norvegiană pentru pace) pentru a cere în special încheierea războiului din Afganistan şi a colonizării israeliene, potrivit unor surse.

Poliţia a menţionat un total de 12.000-15.000 de manifestanţi în oraş.

"Da, da, da, putem, stop războiul din Afganistan", au scandat aceştia, parafrazând sloganul campaniei prezidenţiale a lui Obama.

Anterior, militanţi ai organizaţiei ecologiste Greenpeace i-au cerut lui Obama să semneze un acord pe tema climei, iar manifestanţi italieni au criticat prezenţa unei baze militare americane în apropiere de Veneţia.

Aceste manifestaţii au avut loc în capitala norvegiană împânzită de forţe de securitate, cu trăgători de elită şi elicoptere care au patrulat spaţiul aerian, înconjurată de rachete antiaeriene cu ocazia decernării Premiului Nobel pentru Pace lui Barack Obama.

Preşedintele american a invocat un drept la război primind această dinstincţie, justificându-şi astfel acţiunea în Afganistan unde, în mod ironic, el tocmai a decis trimiterea a 30.000 de militari suplimentari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici