Circa 100 de persoane, contaminate radioactiv în urma unui nou incident nuclear în Franţa

Aproximativ 100 de anagajaţi ai centrale nucleare din Tricastin, situată în sud-estul Franţei, au fost "contaminaţi uşor", miercuri, cu praf radioactiv, a anunţat conducerea centralei, la aproximativ 15 zile de la un alt incident produs la această instalaţie.

94 afișări
Imaginea articolului Circa 100 de persoane, contaminate radioactiv în urma unui nou incident nuclear în Franţa

Circa 100 de persoane, contaminate radioactiv în urma unui nou incident nuclear în Franţa (Imagine: Mediafax Foto)

Incidentul s-a produs miercuri, la ora locală 09.30 (10.30 ora României), în clădirea care găzduia un reactor oprit pentru lucrări de mentenanţă.

"O conductă din interiorul imobilului a fost deschisă în timpul lucrărilor, permiţând eliberarea de praf radioactiv", explică Alain Peckre, directorul centralei nucleare EDF, care a calificat incidul "lipsit de gravitate".

Incidentul este cel de-al doilea înregistrat la Tricastin, după recentele emanaţii radioactive de la uzina Socatri, filiala din Areva, din noaptea de 7 spre 8 iulie. Acestea este al patrulea incident produs la o instalaţie nucleară în Franţa, în mai puţin de 15 zile.

Evenimentul de miercuri a fost clasat provizoriu la nivel zero (pe o scară de la zero la şapte) de către Autoritatea pentru Siguranţă Nucleară din Franţa.

Potrivit declaraţiilor lui Peckre, 129 de angajaţi au fost evacuaţi şi transportaţi la infirmerie pentru examene medicale.

În total "100 de persoane au fost contaminate uşor cu radioelemente de 40 de ori inferioare limitei regulamentare anuale", a declarat Stephanie Biabaut, reprezentantul de presă al companiei.

"Investigaţiile vor continua pentru a determina cauzele evenimentului, care nu a avut consecinţe nici asupra sănătăţii oamenilor nici asupra mediului. Pe durata anchetei interne, accesul la imobilul implicat a fost interzis", a precizat aceasta.

Energia nucleară asigură 80 la sută din necesarul de energie electrică în Franţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici