Circa 3.000 de susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi, dispresaţi de poliţie la Teheran

Poliţia iraniană a dispersat duminică circa 3.000 de susţinători ai liderului opoziţiei, Mir Hossein Moussavi, care s-au adunat la Teheran, în pofida interdicţiei autorităţilor, pentru a onora memoria unui martir al revoluţiei, potrivit martorilor.

13 afișări
Imaginea articolului Circa 3.000 de susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi, dispresaţi de poliţie la Teheran

Circa 3.000 de susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi, dispresaţi de poliţie la Teheran (Montaj foto)

Potrivit agenţiei IRNA, site-urile opoziţiei şi ale lui Moussavi anunţaseră o reuniune începând cu ora locală 18.00 (16.30 ora României) în apropierea moscheei Ghoba, în nordul Teheranului.

În pofida interdicţiei oficiale a autorităţilor, circa 3.000 de persoane au răspuns apelului, potrivit martorilor oculari.

Potrivit aceloraşi surse, au izbucnit câteva confruntări izolate cu poliţia antirevoltă. "În cadrul unui incident, au fost arestate două persoane", a precizat un martor.

În timpul reuniunii, manifestanţii au scandat "Allah este mare", o frază pe care o utilizează de la 13 iunie pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de realegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

O altă lozincă a manifestanţilor, "Unde eşti Khomeini, Moussavi este singur", reprezintă o aluzie la fondatorul Republicii Islamice, ayatollahul Rouhollah Khomeini.

Tensiunile s-au intensificat după două ore, în momentul în care mulţimea l-a văzut pe candidatul reformist, Mehdi Karubi, ieşind din moschee, precizează martorii.

"Oamenii au început să se adune" şi poliţia a grăbit dipersarea.

Moussavi şi Karoubi continuă să ceară un nou scrutin prezidenţial, evocând fraude. De miercuri, la Teheran nu au mai avut loc manifestaţii de protest faţă de rezultatul alegerilor.

Adunările au fost interzise de putere, care a refuzat de asemnea autorizarea desfăşurării, duminică, a unei comemorări a lui Mohammad Hosseini Beheshti.

Liderul religios, care a avut un rol marcant în timpul Revoluţiei din 1979, a fost ucis împreună cu 70 de membri ai Partidului Republicii Islamice într-un atentat cu bombă la sediul partidului, comis de Mujahedinii poporului. Această comemorare se defăşoară anual.

Fiul lui Beheshti, Alireza, este unul dintre aliaţii lui Moussavi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici