Circa 4,5 milioane de copii ar putea muri din cauza încălzirii globale

Până la 4,5 milioane de copii ar putea muri, dacă naţiunile industrializate nu alocă fonduri suplimentare pentru a ajuta ţările sărace să lupte împotriva încălzirii climatice, a avertizat, miercuri, organizaţia umanitară Oxfam.

16 afișări
Imaginea articolului Circa 4,5 milioane de copii ar putea muri din cauza încălzirii globale

Circa 4,5 milioane de copii ar putea muri din cauza încălzirii globale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia neguvernamentală îşi exprimă temerea că ţările bogate se mulţumesc să aloce luptei împotriva încălzirii climatice o parte din ajutorul pentru dezvoltare, deja promisă ţărilor sărace, şi se declară "preocupată" de perspectiva unui eşec la conferinţa mondială de la Copenhaga pe tema climatului, din luna decembrie.

Ajutorul ce urmează să fie furnizat ţărilor sărace - pentru o dezvoltare economică puţin poluantă şi o adaptare la consecinţele dezastruoase ale schimbării climatice - este una din marile mize ale negocierilor de la Copenhaga, ce urmează să ducă la încheierea unui acord global climatic după 2012.

Într-un nou raport "Beyond Aid", publicat înainte de organizarea, la 22 septembrie, la New York, a unui summit destinat pregătirii conferinţei de la Copenhaga, Oxfam estimează că mai puţin cu 75 de milioane de copii vor beneficia de şcolarizare şi mai puţin cu 8,6 milioane de persoane vor avea acces la îngrijiri împotriva virusului SIDA, dacă ajutorul pentru dezvoltare este pur şi simplu deturnat în favoarea luptei împotriva încălzirii globale.

"A fura banii destinaţi (construirii) şcolilor şi spitalelor de mâine pentru a ajuta ţările sărace să se adapteze la schimbarea climatică nu este un mijloc nici moral, nici eficient pentru ca ţările bogate să-şi plătească datoria climatică. Fondurile trebuie să fie mărite, nu deturnate", a apreciat Barbara Stocking, directoarea generală a filialei britanice a Oxfam.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici