Circul Romanes, somat să părăsească terenul pe care îl ocupă până la sfârşitul anului

Circul Romanes va trebui fără îndoială să părăsească, până la sfârşitul anului, terenul pe care îl ocupă la Porte de Champerret, acesta fiind alocat unui alt proiect, relatează France 2.

47 afișări
Imaginea articolului Circul Romanes, somat să părăsească terenul pe care îl ocupă până la sfârşitul anului

Circul Romanes, somat să părăsească terenul pe care îl ocupă până la sfârşitul anului

Terenul pe care îl ocupă familia Romanes la Port de Champerret va fi folosit pentru un alt proiect al primăriei din Paris până la sfârşitul anului.

"Văd o legătură cu decizia (preşedintelui) Nicolas Sarkozy de a lua măsuri împotriva nomazilor. Ridicăm două probleme, suntem săraci şi suntem nomazi", susţine Alexandre Romanes, care a fondat acest circ în urmă cu 18 ani. "Ne este teamă. De la o zi la alta, riscăm să pierdem totul", a declarat el.

Problemele se ţin lanţ de câteva luni pentru această trupă familială care a reprezentat Franţa la expoziţia universală de la Shangai, în China, la 21 iunie. Astfel, ca în fiecare an, înainte de un nou sezon, care va începe la 6 noiembrie, circul a cerut permise de muncă. Iniţial, acestea au fost acceptate, apoi refuzate.

Potrivit unui purtător de cuvânt al circului, inspectorii de muncă au justificat această decizie prin faptul că nu s-a respectat salariul minim. "Este fals, legislaţia muncii este strict respectată, dar (artiştii) sunt plătiţi pe zi", explică directorul trupei, insistând asupra faptului că spectacolul va avea dificultăţi în a se menţine fără muzicienii români, cărora nu li s-au reînnoit permisele de muncă.

Inspectorii au invocat şi o altă infracţiune şi anume participarea copiilor la spectacol. "Ni se caută nod în papură, până acum acest lucru era tolerat", a replicat Alexandre Romanes. Copiilor nu li se mai permite acum să urce pe scenă, iar conducerea circului trebuie să achite o amendă de 19.000 de euro pentru "muncă nedeclarată".

Pentru a-şi putea achita datoria dar şi pentru a sensibiliza publicul faţă de cauza sa, Circul Romanes a organizat luni un spectacol de susţinere, "Ţiganii cad din cer", sub cupolă şi cu intrare liberă.

Alexandre şi soţia sa româncă, Delia, au creat un comitet de susţinere pentru salvarea circului lor. În decurs de o lună, peste 13.000 de persoane, dintre care numeroase personalităţi, au semnat petiţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici