Clericul musulman Fethullah Gulen susţine că nu va fugi din SUA pentru a evita extrădarea în Turcia

Clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016, a declarat miercuri că nu are în plan plecarea din Statelor Unite şi că va accepta extrădarea dacă Washingtonul va aproba o cerere din partea Ankarei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

489 afișări
Imaginea articolului Clericul musulman Fethullah Gulen susţine că nu va fugi din SUA pentru a evita extrădarea în Turcia

Într-un interviu acordat Reuters în complexul său din Munţii Pocono din Pennsylvania, Fethullah Gulen, în vârstă de 79 de ani, a negat informaţia că se pregăteşte să plece în Canada pentru a evita extrădarea în Turcia.

"Aceste zvonuri nu sunt deloc adevărate. Dacă Statele Unite consideră că este potrivit să mă extrădeze, voi pleca în Turcia", a spus Gulen.

Clericul a negat încă o dată implicarea în tentativa eşuată de lovitură de stat din 15 iulie 2016 şi a denunţat consolidarea puterii de către preşedintele Turciei şi suprimarea mass-media, comparându-l pe Recep Tayyip Erdogan cu un dictator.

"Dacă Erdogan aude o voce puternică din partea Statelor Unite sau a Uniunii Europene, Parlamentului European, Bruxelles-ul, spunând <<Ceea ce faceţi este greşit ... sistemul vostru judiciar nu funcţionează>>, atunci poate că îşi va schimba abordarea", a mai spus Fethullah Gulen.

În luna mai, Recep Erdogan a spus că va "merge până la capăt" cu demersurile pentru extrădarea lui Fethullah Gulen. Ulterior, preşedintele Turciei a avertizat Germania că atât timp cât nu va trimite în Turcia suporterii clericului Fethullah Gulen, ţara sa va considera regimul de la Berlin drept un protector pentru terorişti.

Turcia a declarat stare de urgenţă după incidentele din 2016. În acest an, peste 100.000 de persoane din mediul public şi privat au fost demise ori suspendate, iar aproape 50.000 dintre acestea au fost arestate, fiind acuzate de legături cu clericul Fethullah Gulen. Acţiunile Ankarei au fost dur criticate de mai multe state europene şi organizaţii pentru drepturile omului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici