CNN: Violul, folosit ca armă de război în Siria

Violul şi alte forme de violenţă sexuală sunt folosite de multă vreme ca armă de război, pentru a distruge nu doar persoane, ci întregi comunităţi umane, iar ceea ce se întâmplă în Siria nu este o excepţie, relatează CNN.

543 afișări
Imaginea articolului CNN: Violul, folosit ca armă de război în Siria

CNN: Violul, folosit ca armă de război în Siria (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Încercările de documentare şi raportare a cazurilor pot servi ca probe în viitoarele procese de crime de război, însă dovezile se pierd în fiecare zi. Peste 20% dintre femeile din rapoarte sunt ucise imediat după viol sau la scurt timp după ce fapta a fost comisă, informează CNN.

Cea mai relevantă cauză a acestui fenomen tragic este cultura siriană islamică, ce preţuieşte aproape mai mult decât orice "onoarea". Conceptul de "puritate" înrăutăţeşte fenomenul.

International Rescue Committee relatează numeroase astfel de cazuri, unde ruşinea îi impinge pe oameni la căsătorii forţate sau divorţuri, precum şi cazuri dintre cele mai grave, unde fetele violate fie sunt ucise de părinţi, fie se sinucid, deoarece cultural sunt considerate "dezonorate pe viaţă". Unul dintre aceste cazuri este acela al unei adolescente din Latakia care s-a aruncat de la balcon după ce a fost violată.

Deşi actele de violenţă sexuală sunt comise de ambele părţi, este constatată o incidenţă mult mai mare din partea soldaţilor armatei guvernamentale.

Comunitatea internaţională speră ca aceste rapoarte ale violenţelor din Siria să influenţeze decizia Rusiei de a se alătura Consiliului de Securitate al ONU în trimiterea în faţa Curţii Penale Internaţionale a faptelor criminale ale guvernului sirian al lui Assad.

Comunitatea internaţională poate oferi asistenţă umanitară medicală sau psiho-socială supravieţuitorilor şi poate susţine organizaţiile neguvernamentale care activează în mijlocul războiului civil. Organizaţiile siriene pentru apărarea drepturilor femeilor desfăşoară deja activităţi de ajutorare a copiilor supravieţuitorilor sau victimelor violenţei sexuale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici