Coaliţia condusă de SUA în Siria a preluat controlul asupra oraşului Tabqa

Forţele Democratice Siriene şi Coaliţia Arabă Siriană, susţinute de către Statele Unite, au preluat controlul asupra oraşului sirian Tabqa şi asupra barajului din zonă, după ce au înlăturat militanţii Stat Islamic, a anunţat Comandamentul Central al SUA, transmite Anadolu.

822 afișări
Imaginea articolului Coaliţia condusă de SUA în Siria a preluat controlul asupra oraşului Tabqa

Coaliţia condusă de SUA în Siria a preluat controlul asupra oraşului Tabqa/Foto: Hepta

Organizaţia teroristă Stat Islamic a recunoscut termenii înfrângerii, iar coaliţia condusă de SUA "a urmărit militanţii care încercau să fugă şi i-a vizat pe aceia care puteau fi înlăturaţi în siguranţă, fără a răni civilii", arată un raport prezentat vineri.

La sfârşitul lunii martie, Forţele Democratice Siriene au înlăturat mai mulţi extremişti islamişti care controlau un aeroport din apropierea oraşului Tabqa, iar sute de puşcaşi marini ai Statelor Unite au fost trimişi în zonă.

Înlăturarea militanţilor Stat Islamic din Tabqa reprezintă un pas important în efortul coaliţiei de a se apropia de centrul de comandă al ISIS în Siria, oraşul Raqqa, înainte de un atac planificat asupra acestuia.

Recent, Donald Trump, preşedintele SUA, a dispus aprovizionarea cu armament a miliţiilor kurde din Siria, argumentând că măsura este necesară pentru succesul operaţiunilor de eliberare a oraşului Raqqa, ocupat de reţeaua teroristă Stat Islamic.

Decizia a fost denunţată imediat de Ankara, care consideră miliţiile kurde organizaţii teroriste, denunţând legăturile acestora cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflată în conflict cu Turcia.

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a declarat miercuri că "nu poţi distruge o organizaţie teroristă folosind altă organizaţie teroristă".

După o întrevedere cu Yildirim la Londra, secretarul american al Apărării, James Mattis, a spus că Turcia şi SUA "vor rezolva fără îndoială acest diferend, acordând o atenţie deosebită securităţii Turciei, securităţii NATO şi campaniei continue împotriva Stat Islamic".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici