Colonel arestat în Turcia pe fondul tensiunilor dintre armată şi partidul de guvernământ

Un ofiţer de rang înalt, care este implicat în disensiunile dintre partidul islamist aflat la putere în Turcia şi armată, şi care se consideră drept un garant al laicităţii, a fost arestat marţi seara pentru a fi judecat, a anunţat agenţia Anatolia.

17 afișări
Imaginea articolului Colonel arestat în Turcia pe fondul tensiunilor dintre armată şi partidul de guvernământ

Colonel arestat în Turcia pe fondul tensiunilor dintre armată şi partidul de guvernământ (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Colonelul Dursun Cicek a fost plasat în detenţie după ce a fost audiat de un procuror din Istanbul într-o anchetă în legătură cu un document secret publicat în presă, care face referire la o presupusă conspiraţie în cadrul armatei pentru ca ţara să plonjeze într-un haos politic, potrivit agenţiei turce.

Textul, semnat de un oficial şi publicat la 12 iunie de cotidianul liberal Taraf, atacă Partidul pentru justiţie şi dezvoltare (AKP, provenit din mişcarea islamistă) şi confreria liderului religios Fethullah Gulen care îl susţine.

Acesta face referire la intenţia de a lansa false acuzaţii împotriva AKP şi a confreriei pentru a-i discredita în ochii opiniei publice şi pentru a determina căderea Guvernului islamo-conservator, acuzat că ar dori să schimbe sistemul laic din Turcia.

Şeful Statului Major, generalul Ilker Basbug, a calificat săptămâna trecută acest text drept "bucată de hârtie" şi a denunţat cu solemnitate o "campanie de denigrare" la adresa armatei.

După publicarea acestuia, o dezbatere cu privire la autenticitatea documentului a generat tensiuni între putere şi armată. Justiţia militară a precizat că este vorba despre un fals, dar AKP a sesizat justiţia civilă.

Liderii civili şi militari ai ţării s-au reunit marţi pentru a evoca ipotezele unei conspiraţii militare împotriva Guvernului.

După ce AKP a ajuns la putere în 2002, relaţiile dintre Guvern şi armată sunt tensionate.

Nivelul tensiunii a crescut la sfârşitul săptămânii trecute, odată cu adoptarea de către Parlament, dominat de AKP, a unei legi ce prevede reducerea prerogativelor tribunalelor militare.

În Turcia, armata a demis patru Guverne începând din 1960.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici