Comandantul armatei SUA pentru operaţiunile din Irak şi Afganistan demisionează

Amiralul William Fallon, comandantul armatei americane pentru operaţiunile din Irak şi Afganistan, a demisionat din cauza percepţiilor greşite conform cărora dezaprobă politica administraţiei Bush pe tema Iranului, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Robert Gates.

19 afișări
Imaginea articolului Comandantul armatei SUA pentru operaţiunile din Irak şi Afganistan demisionează

Comandantul armatei SUA pentru operaţiunile din Irak şi Afganistan demisionează (Imagine: Mediafax Foto)

Demisia lui intervine în contextul unui articol publicat de o revistă care afirma că William Fallon l-a înfruntat pe preşedintele George W. Bush pe tema politicii faţă de Iran. Articolul din revista Esquire sugera că Fallon exercită presiuni asupra administraţiei pentru a evita un război cu Iranul.

"Am aprobat cererea de demisie a amiralului Fallon fără entuziasm şi cu regret", a precizat Gates.

Fallon conduce Comandamentul Central al SUA, care supraveghează operaţiunile din Orientul Mijlociu, inclusiv cele din Irak şi Afganistan.

El se va retrage la sfârşitul lunii, iar adjunctul său, general-locotenentul Martin Dempsey, va prelua comanda Comandamentului Central până când va fi găsit un succesor pe termen lung, a mai spus Gates.

Secretarul american al Apărării l-a lăudat pe Fallon şi a insistat că amiralul a susţinut politica administraţiei de utilizare a diplomaţiei pentru a încerca să rezolve divergenţele cu Iranul, fără a exclude opţiunea militară.

"Recentele articole din presă care sugerează divergenţe între opiniile mele şi obiectivele politicii preşedintelui distrag atenţia într-un moment critic şi afectează eforturile din regiunea CENTCOM", a precizat Fallon într-un comunicat.

"Deşi cred că nu au fost niciodată divergenţe între obiectivele politicii noastre din Zona de Responsabilitate a Comandamentului Central, simpla percepţie că ar exista fac dificil pentru mine să servesc eficient interesele Americii acolo", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici