Comandantul forţelor SUA din Afganistan şi Irak, în vizită în capitala Yemenului

Generalul american David Petraeus, comandantul forţelor SUA din Afganistan şi Irak, s-a întâlnit sâmbătă, la Sanaa, cu preşedintele Yemenului, Ali Abdallah Saleh, după ce liderul american, Barack Obama, a acuzat al-Qaida din Yemen pentru tentativa de atentat din ziua de Crăciun.

25 afișări
Imaginea articolului Comandantul forţelor SUA din Afganistan şi Irak, în vizită în capitala Yemenului

Comandantul forţelor SUA din Afganistan şi Irak, în vizită în capitala Yemenului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Surse din serviciile de securitate yemenite au declarat sâmbătă că Guvernul de la Sanaa a trimis forţe de securitate şi efective militare în provinciile din estul ţării, în zonele de acţiune ale reţelei al-Qaida, unde şi nivelul de alertă a fost ridicat.

"Aceste măsuri au fost luate în cadrul operaţiunilor de urmărire a elementelor al-Qaida, de prevenire a tentativelor de ripostă după raidurile împotriva reţelei şi de încercuire a extremiştilor", au precizat sursele citate.

Autorităţile yemenite au afirmat că forţele de securitate au ucis mai mult de 60 de militanţi islamişti bănuiţi de apartenenţă la al-Qaida în raiduri desfăşurate între 17 şi 24 decembrie în centrul ţării şi în regiunea capitalei.

Confruntările au loc într-un moment în care Yemenul a solicitat sprijin occidental pentru a lupta împotriva prezenţei a sute de militanţi al-Qaida pe teritoriul ţării.

Aflat la Sanaa, Petraeus l-a asigurat pe preşedintele Saleh de sprijinul Statelor Unite pentru eforturile de combatere a terorismului şi i-a transmis un mesaj al lui Barack Obama, legat de cooperarea bilaterală în lupta antiteroristă şi împotriva pirateriei, a anunţat agenţia yemenită Saba.

Obama a acuzat sâmbătă organizaţia din Yemen a reţelei al-Qaida că l-ar fi înarmat şi antrenat pe tânărul nigerian care a încercat, în ziua de Crăciun, să arunce în aer un avion de linie american care zbura pe ruta Amsterdam - Detroit. Tentativa de atentat a fost revendicată de al-Qaida din Peninsula Arabia.

Autorităţile yemenite au recunoscut că suspectul, Umar Farouk Abdulmutallab, s-a aflat pe teritoriul Yemenului până cu câteva săptămâni înainte de atac.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici