COMENTARIU Lelia Munteanu: America lui Trump – ajutor electoral pentru Bibi, în dispreţul rezoluţiilor ONU

Pe 3 martie, al treilea rând de alegeri.

906 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: America lui Trump – ajutor electoral pentru Bibi, în dispreţul rezoluţiilor ONU

COMENTARIU Lelia Munteanu: America lui Trump – ajutor electoral pentru Bibi, în dispreţul rezoluţiilor ONU

În loc să ofere Orientului Mijlociu promisul Plan de Pace (amânat mereu sub diverse pretexte, Plan pe care m-am îndoit mereu că l-ar avea), preşedintele Donald J. Trump a luat, în ultimii doi ani, trei decizii unilaterale, toate în dispreţul rezoluţiilor Naţiunilor Unite, nici una urmată de partenerii din Uniunea Europeană: declararea Ierusalimului, în decembrie 2017, drept capitală a Israelului, reunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan, în martie anul acesta, şi – în urmă cu patru zile - recunoaşterea legalităţii coloniilor israeliene din Cisiordania.

De fiecare dată, Secretariatul ONU a protestat, dar nu din cale afară – Washingtonul îi poate tăia finanţările (cum nu o dată a ameninţat, iar pe anumite proiecte a şi făcut-o).

Ultima decizie a lui Trump, care consacră unilateral legalitatea coloniilor din Cisiordania, vine tocmai la timp pentru Netanyahu, fiindu-i şi preşedintelui SUA de folos electoral – îşi asigură sprijinul creştinilor evanghelici, susţinători fanatici ai statului Israel.

La Ierusalim, Bibi pare să fi reuşit ce şi-a propus: forţarea celui de-al treilea rând de alegeri, ca să-şi poată juca inteligent cartea imunităţii în faţa Justiţiei. A preluat mandatul formării majorităţii parlamentare de la preşedintele Rivilin şi l-a restituit. Apoi i-a pus beţe-n roate co-liderului Kahol Lavan (coaliţia Albastru şi Alb), iar acesta, cum am anticipat, n-a reuşit, la rându-i să-şi onoreze mandatul, predându-i-l ieri Preşedintelui. Conform legii în vigoare (Israelul nu are ceea ce democraţiile numesc Constituţie), Knessetul dispune de 21 de zile ca unul dintre cei 120 de membri ai săi să-l aleagă pe cel care ar întruni 61 de voturi. Din această ultimă etapă nu va ieşi niciodată o majoritate. Fapt pentru care, foarte probabil, va urma a treia rundă de alegeri, pe 3 martie anul viitor.

Între timp, mai exact până duminică, e aşteptată decizia Procurorului General Avichai Mandelblit de trimitere în judecată a lui Netanyahu. Decizia va fi adusă la cunoştinţa avocaţilor lui Bibi, va fi trimisă preşedintelui Rivlin şi preşedintelui Knessetului. Netanyahu are la dispoziţie 30 de zile, înainte de a se prezenta în faţa Instanţei, ca să se prevaleze de imunitate.

E dificil să trimiţi spre puşcărie – chiar pentru acte de corupţie – pe cel care a oferit ţării, via Trump, beneficii enorme. Chiar dacă, pe termen mediu şi lung, aceste beneficii i-ar putea fi fatale Israelului. Dar Regele Bibi e interesat acum exclusiv de propria-i persoană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
trump,
israel,
alegeri

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici