COMENTARIU Lelia Munteanu. Diplomaţia cu bemoli a Statelor Unite în Orientul Mijlociu

1051 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Diplomaţia cu bemoli a Statelor Unite în Orientul Mijlociu

Foto: Facebook / Benjamin Netanyahu

Prima vizită a Secretarului de Stat american Antony Blinken stă sub semnul consolidării armistiţiului Israel-Hamas şi a reconstrucţiei în Gaza, dar ocolind Hamas.
 
Să faci abstracţie de Hamas e o întreprindere foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă, ţinând seama că organizaţia, cu aripa sa paramilitară, ţine în cleşti două milioane de palestinieni care locuiesc în Fâşie. Adică în locul considerat "o închisoare în aer liber" în scrisoarea deschisă, publicată ieri şi adresată Preşedintelui de  500 de angajaţi în campania electorală, în care îi cer lui Joe Biden să "tragă Israelul la răspundere pentru acţiunile sale".
 
Întrevederea lui Blinken cu premierul Netanyahu (foto) şi declaraţiile de presă comune ce i-au urmat se înscriu pe linia "diplomaţiei discrete" a noii administraţii americane, o democraţie cu bemoli. Faţă de smucelile exaltate ale perioadei Trump, totul pare acum învelit în pâslă.
 
După-amiază, Antony Blinken a avut o întâlnire la Ramallah, în Cisiordania, cu liderul Autorităţii Palestinene, Mahmud Abbas. Anunţul făcut după, respectiv intenţia Statelor Unite de a-şi redeschide consulatul de la Ierusalim  (închis de Trump), înseamnă nu doar normalizarea relaţiilor cu palestinienii, ci rezolvarea unei necesităţi operative – coordonarea asistenţei umanitare în Gaza şi a promisei reconstrucţii.
 
Din Israel, Secretarul de Stat American va zbura spre Cairo şi apoi spre Amman. Dacă prima escală va fi una de reciproce gratulări, a doua, la regele Iordaniei (ţară care găzduieşte generaţii de refugiaţi palestinieni), e  de aşteptat să fie cu niscaiva diezi dinspre partea majestăţii sale Abdullah al II-lea.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici