Comisia de la Veneţia consideră neconstituţional referendumul organizat în Crimeea

Experţii în probleme constituţionale ai Comisiei de la Veneţia, organism care face parte din Consiliul Europei, au ajuns la concluzia că referendumul proindependenţă organizat duminica trecută în regiunea Crimeea a fost neconstituţional.

330 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia consideră neconstituţional referendumul organizat în Crimeea

Comisia de la Veneţia consideră neconstituţional referendumul organizat în Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Constituţia Ucrainei, în mod similar cu constituţiile celorlalte state membre ale Consiliului Europei, stipulează caracterul indivizibil al ţării şi nu permite organizarea unui referendum local în sensul secesiunii", explică experţii Comisiei europene pentru democraţie prin drept, cunoscută sub numele de Comisia de la Veneţia.

"Doar un referendum consultativ pe tema sporirii autonomiei putea fi organizat conform Constituţiei ucrainene", precizează specialiştii.

"De altfel, situaţia din Crimeea nu permitea organizarea unui referendum în conformitate cu normele democratice europene, dat fiind că în prealabil nu au fost organizate consultări între toate părţile", subliniază Comisia de la Veneţia.

Reprezentantul Rusiei, Taliia Habrieva, a justificat referendumul din Crimeea prin precedentul creat de alte state formate prin consultări similare, menţionând cazul Texasului, care s-a desprins de Mexic în 1836 şi s-a alăturat Statelor Unite în 1845, al Eritreei, Bangladeshului şi al Kosovo. Dar Rusia nu recunoaşte independenţa Kosovo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici