Comisia Europeană a lansat un organism pentru gestionarea următoarelor pandemii. Ce este şi ce va face HERA

Comisia Europeană a lansat joi Autoritatea europeană pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară (HERA) pentru a preveni, a detecta şi a răspunde rapid la urgenţele sanitare.

1160 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a lansat un organism pentru gestionarea următoarelor pandemii. Ce este şi ce va face HERA

Comisia Europeană a lansat un organism pentru gestionarea următoarelor pandemii. Ce este şi ce va face HERA

Potrivit unui comunicat al CE, HERA va anticipa ameninţări şi potenţiale crize sanitare, prin colectarea de informaţii şi prin consolidarea capacităţilor de răspuns necesare. Atunci când survine o situaţie de urgenţă, HERA va asigura dezvoltarea, producerea şi distribuirea de medicamente, de vaccinuri şi de alte contramăsuri medicale – cum ar fi mănuşi şi măşti – care au lipsit adesea în prima fază a răspunsului la criza provocată de noul coronavirus, susţin reprezentanţii CE.

Conform acestora, HERA va completa o lacună în ceea ce priveşte răspunsul şi pregătirea UE pentru situaţii de urgenţă sanitară.

Astfel, HERA va colabora cu alte agenţii de sănătate de la nivelul UE şi de la nivel naţional, cu industria şi cu partenerii internaţionali, în vederea îmbunătăţirii gradului de pregătire al UE pentru situaţii de urgenţă sanitară. Autoritatea va elabora modele pentru a prognoza o epidemie şi, până la începutul anului 2022, va identifica şi va acţiona în cazul a cel puţin trei ameninţări cu impact ridicat şi va aborda eventualele lacune în ceea ce priveşte contramăsurile medicale.

În plus, HERA va aborda provocările de pe piaţă şi va stimula capacitatea industrială.

„În cazul în care se declară o situaţie de urgenţă de sănătate publică la nivelul UE, HERA poate trece rapid la operaţiuni de urgenţă, inclusiv la luarea rapidă a deciziilor şi la activarea de măsuri de urgenţă, sub conducerea unui consiliu de criză sanitară la nivel înalt. Ea va activa finanţarea de urgenţă şi va lansa mecanisme pentru monitorizarea, dezvoltarea specifică nouă, procurarea şi achiziţionarea de contramăsuri medicale şi de materii prime”, se arată în comunicat.

Astfel, instrumentele „EU FAB”, o reţea de capacităţi de producţie mereu disponibile pentru producerea de vaccinuri şi de medicamente, vor fi activate pentru a pune la dispoziţie capacităţile de producţie rezervate pentru a face faţă situaţiilor de creştere semnificativă a cererii, precum şi planuri de cercetare şi inovare de urgenţă în dialog cu statele membre.

Activităţile HERA se vor baza pe un buget de 6 miliarde de euro din actualul cadru financiar multianual pentru perioada 2022-2027.

Conform CE, HERA va deveni pe deplin operaţională la începutul anului 2022. Funcţionarea sa va fi reexaminată şi adaptată anual până în 2025, când se va efectua o reexaminare completă.

„HERA reprezintă încă o piatră de temelie a unei uniuni a sănătăţii mai puternice şi un important pas înainte în pregătirea noastră pentru situaţii de criză. Cu ajutorul HERA, ne vom asigura că dispunem de echipamentele medicale de care avem nevoie pentru a ne proteja cetăţenii de ameninţările viitoare la adresa sănătăţii. HERA va putea să ia decizii rapide pentru a asigura aprovizionarea. Am promis acest lucru în 2020 şi iată că îl realizăm”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici